Honden vogelvrij door nieuwe Regeling Agressieve Dieren

Het Comité Dierennoodhulp, de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren en de Stichting Rechten Voor Al Wat Leeft zijn via internet een actie gestart tegen het voornemen van minister Verburg om per 1 januari een nieuwe Regeling Agressieve Dieren (RAG) in te voeren. In die nieuwe regeling moeten honden die ‘ongewenst, agressief gedrag’ vertonen in beslag worden genomen en aan een gedragtest worden onderworpen. Slaagt de hond niet, dan wordt ‘het beestje gedood’, zo schrijft Verburg in een brief aan de Tweede Kamer. Tekenen van aggresief gedrag zijn volgens de minister onder meer ‘verstijven’ of ‘de lip optrekken’. Ook onder Leidse hondenbezitters is grote onrust ontstaan. Een verontruste hondenbezitster schrijft: “Dit betekent dat als iemand mijn hond agressief vindt (zelfs grommen en blaffen mag al niet meer!) of een hekel aan hem of mij heeft en aangifte doet, hij afgemaakt zal worden. Dit is een belachelijk voorstel.”

De initiatiefnemers van de petitie stellen dat het onjuist is om grommen, verstijven of het optrekken van een lip alleen maar als ‘agressief’ gedrag te bestempelen. “Meestal gaat het juist om defensief gedrag of waarschuwend gedrag. Op grond van de nieuwe RAD zal iedere hondenbezitter het risico lopen dat iemand kan beweren zich door het gedrag van diens hond bedreigd te hebben gevoeld. Deze persoon kan naar de politie gaan die vervolgens de hond in beslag kan nemen.”

Volgens de opstellers is de voor dit doel ontwikkelde MAG-test nooit honderd procent betrouwbaar. “Omdat het uw bedoeling is de honden die niet voor de test slagen, meteen te doden, kan achteraf ook nooit meer bewezen worden dat de uitslag van de test of de test zelf niet juist was. Dit betekent dat onschuldige honden die nog nooit wat hebben gedaan en mogelijk ook nooit zouden doen, in de toekomst onterecht worden doodgemaakt.” De drie organisaties vragen de minister om de RAG niet in te voeren en aansluiting te zoeken bij Zwitserland. Daar is een opvoedcursus verplicht.

De petitie kan worden getekend op //www.axci.nl/axci/index.php?ln=ned&show=petitie&id=3054.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×