Gemeenteraad boos en verbaasd over geluidsregels 3 oktober

Burgemeester Lenferink heeft besloten om de geluidsnormen voor de 3 oktober viering dit jaar aan een maximum te binden. Versterkte muziek op of aan de openbare weg mag plaatsvinden mits ze aan de geluidsnormen voldoen. De maximum geluidsnormen zijn 90 Dba (hoge tonen) en 100 Dbc (lage tonen). De horecaondernemers zijn per brief van het besluit op de hoogte gebracht. Het besluit wekt boosheid en verbazing bij de verschillende politieke partijen die vorige week nog een raadsbreed gesteunde VVD-motie aannamen, waarin het college werd opgeroepen de normen eerst met de raad te bespreken.

“Belachelijk,” zo kwalificeert SP-raadslid Eva de Bakker het besluit van Lenferink. “Wat de burgemeester nu doet gaat tegen de uitspraken van de gemeenteraad in.” Ook de VVD is not amused. “We begrijpen hier niets van. Als het tot problemen voor ondernemers leidt, heeft de burgemeester wat uit te leggen,” aldus raadslid Krijn Boddé. D66-raadslid Aad van der Luit noemt het besluit bizar. “Wie nu de norm overschrijdt, krijgt volgend jaar geen vergunning, dat gaat toch nergens over. Ik ben benieuwd hoe onze volgende burgemeester gaat heten en of die wel van 3 oktober houdt.”

Volgens de herziene Algemene Plaatselijke Verordening mag versterkte muziek op of aan de openbare weg plaatsvinden mits de maximale geluidsnormen in acht worden genomen. Deze normen werden de afgelopen jaren slechts als indicatieve grenzen gehanteerd, maar dat moeten nu dus harde grenzen aan het aantal geproduceerde decibellen worden. Die geluidsnormen zijn nieuw en de gemeenteraad moet er nog over praten. De milieudienst West Holland zal tijdens de festiviteiten geluidsmetingen verrichten.

Leiden 3 Oktober 2008


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×