Wethouder Jan Jaap de Haan plaatst het hoofd met behulp van Merijn Tinga van het K.U.T. Foto's: Jacqueline Borg.

In ere herstelde Venus van Leiden ligt dwars!

In een grijs en druilerig plantsoen vond vandaag wel een zeer feestelijke gelegenheid plaats: Het hoofd, van de eerder onthoofde Venus van Leiden, werd persoonlijk door wethouder Jan-Jaap de Haan teruggeplaatst op de wulpse torso. Een klein verschil in detail: het hoofd ligt nu dwars! De wethouder arriveerde een Leids kwartiertje later dan gepland. Hier had De Haan een goede reden voor, omdat kort voor deze plechtigheid de nieuwe cultuurmakelaar van onze Sleutelstad werd aangesteld binnen een totaal nieuwe aanpak van het Leidse cultuurklimaat. Er werden wat fikse bedragen van subsidiëring genoemd, waar het Kunst Uitschot Team (K.U.T.) niet onder zal vallen. De Haan gaf aan dat het K.U.T. vooral in het grijze gebied van de kunst opereert, dat, volgens zijn zeggen, een vruchtbare bodem biedt voor het uiten van kunst. De wethouder wil het K.U.T zeker niet echt formaliseren, maar geniet er toch vooral een beetje ‘stiekem’ van en waardeert de discussies, die het collectief oproept met zijn controversiële kunstuitingen. Na een fikse klap op de gong (een zaagblad van een cirkelzaag) onthulde De Haan een drietal objecten:

Het eerste object bleek een plaquette te zijn, met daarop de inmiddels al turbulente geschiedenis van het beeld; onder het laken van het tweede object kwam het ‘verloren’ hoofd van de Venus vandaan, het publiek was geroerd er klonk een eenstemmig “ach”; het derde object verborg een kitspuit, schort en handschoenen.

Gewapend met deze laatste attributen begon de wethouder aan zijn klusje en plaatste het hoofd (dwars) terug op het beeld. Na nog een paar begeleidende gongslagen vertrok het gezelschap voor een opwarmend neutje in café de Plantage.

Zie ook eerder artikel Sleutelstad over de voorgeschiedenis.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×