Energiebesparing provincie op openbare verlichting

Zuid-Holland gaat de komende twaalf jaar 17% energie besparen op openbare verlichting langs de provinciale wegen. De komende zes jaar moet 10% van die besparing worden gerealiseerd. De provincie neemt daarvoor verschillende maatregelen. Zo wordt er een model ontwikkeld dat per locatie kan aantonen of openbare verlichting noodzakelijk is, vanwege de sociale- of verkeersveiligheid. Voor de openbare verlichting op de provinciale wegen wordt verder duurzaam materiaal gebruikt. De provincie gebruikt al groene stroom en wil ervaring op gaan doen met LED-lampen. Verder wil Zuid-Holland lichtvervuiling tegengaan, door actieve wegmarkering toe te passen waar openbare verlichting niet noodzakelijk is, maar waar het verloop van de weg wel duidelijk moet zijn. Die actieve wegmarkering bestaat uit een markering in het wegdek, die lichtgeeft door middel van LED-lampjes. Die lampjes worden gevoed door zonnecellen. De provincie wil verder gaan werken met dimbare verlichting. Als er ’s nachts dan weinig verkeer is, kan de lichtsterkte worden teruggebracht.

Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×