Aalmarktplannen vlotgetrokken door overeenkomst

12

De gemeente Leiden heeft een overeenkomst gesloten met ASR Vastgoed Vermogensbeheer, Provast en V&D. In de overeenkomst worden de aan- en verkoop van grond en panden in het Aalmarktgebied geregeld. “Hierdoor krijgt het Aalmarktgebied een flinke impuls en kan de herontwikkeling van V&D van start gaan, aldus de gemeente.” De vier partijen hebben overeenstemming bereikt over de herontwikkeling van het zogenaamde Aalmarkt-blok in het centrum van de stad. De overeenkomst omvat de koop van het Gat van Van Nelle, de verkoop van Breestraat 76, 78, 80, de koop van een deel van Mandenmakerssteeg 8-10 en de huur van de kelder van V&D voor een openbare fietsenstalling.

Centraal staat de herontwikkeling van V&D, waarbij het rijksmonument ‘In den Vergulden Turk’ in oude luister wordt hersteld. V&D ondergaat een complete metamorfose tot een eigentijds warenhuis. De expeditie van V&D wordt verplaatst naar de Breestraat. Het huidige expeditieterrein, in de volksmond ook wel Het Gat van Van Nelle genoemd, wordt door ASR Vermogensbeheer aan de gemeente Leiden verkocht zodat dit herontwikkeld kan worden.

Wethouder Pieter van Woensel: “Met deze overeenkomst is een belangrijke hobbel genomen. Provast kan V&D gaan verbouwen tot een modern warenhuis. Met de fietsenstalling in de kelder van V&D krijgt Leiden de langverwachte fietsenstalling in het centrum. Bovendien kan met de aankoop van het Gat van Van Nelle het Aalmarktproject worden afgerond.”

Delen

12 reacties

 1. Of de herontwikkeling van V&D met ´het vlottrekken van een overeenkomst tussen gemeente en ASR Vastgoed´ nu wel even snel geregeld wordt is maar zeer de vraag. Afgelopen week werd net bekend, dat de huidge eigenaar van V&D -Maxeda- de winkelketen verkocht heeft aan een grote Amerikaanse capital investment maatschappij.(Sun Capital) Het is nog volstrekt onduidelijk op welk type retail en op welke winkelformule Sun Capital zich zal gaan richten. Van Woensel spreekt weer eens voor z´n beurt.

  zie Financieel Dagblad 14 september: http://bit.ly/cxRhrm

 2. Frederik Zevenbergen op

  Een eventuele verkoop van de (moeder)maatschappij ontslaat (de dochters) niet van contractuele verplichtingen.

 3. De kapitaalinvesteerder Sun heeft wereldwijd 230 bedrijven in bezit met een gezamenlijke omzet van 31 miljard Dollar. Denkt het geachte VVD-raadslid nu echt dat Sun zich iets gelegen laat aan een contractje van een in een zompige polder gelegen stadje aan de Rijn als het er op aan komt? Komaan, u als volksvertegenwooridger van een ondernemerspartij moet toch beter weten.

 4. Frits van der Meer op

  De gemeente Leiden onderhandelt kennelijk liever met ASR Vastgoed Vermogensbeheer, Provast en V&D dan met een plaatselijke apotheker en jaagt daarmee de belastingbetaler op onnodige kosten. En we weten wat er gebeurt als overheden met het bedrijfsleven onderhandelen over grote projecten: lasten en risico’s bij de overheid, baten naar de bedrijven.

 5. Jantje van Leiden op

  Ook staat nergens in het bericht iets over de panden die geen eigendom van de gemeente zijn, zoals Breestraat 68, waar zonodig een steeg doorheen zou moeten gaan. Er zal zoals eerder gewoon niets van terecht komen!!!!

 6. Wat een wantrouwen, kritiek en negativisme hierboven. Ik word daar heel boos en verdrietig van. De SP zorgt in het college voor de gewone man en vrouw, de VVD voor de vastgoedbranche en de villabewoners, het CDA voor het doorsneegezin en D66 voor de studenten en yuppen. Iedereen blij en tevreden, ja toch?
  Of heb ik iets verkeerd gezien? Zou het kunnen dan….? Nee…..

 7. Als de Leidse politiek nu zijn best doet om Leiden zo te houden als het nu is -en dat is al moeilijk genoeg-, dan zal Leiden best mooi blijven.
  Vooruitgang = Achteruitgang

 8. @ G. Havingha: De afgelopen jaren hebben bewezen dat dit niet zo is. Misschien is het goed om de gemeenteraad zijn werk te laten doen.

  Wat was Leiden mooi he, met paard en wagen en een trekschuit…?;)

  @ een aantal: "hij heeft de klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt"

 9. @mieke en de heer Zevenbergen: Sun Europian Capital en Maxeda zijn overeen gekomen dat V&D alleen verkocht zou worden, als het om V&D en La Place samen ging, niet alleen om La Place, die Sun Europian eigenlijk alleen wilde hebben…
  Of eigenlijk is het dus; Sun Europian mocht La Place hebben, als de winkelketen V&D ook meegenomen werd… 😉

 10. Burger van Leiden op

  Beste Leidenaren,

  Er gaat natuurlijk veel niet goed in Leiden, maar er gaat ook veel wel goed. Ik ken geen enkele vergelijkbare stad in Nederland waar het, alles in aanmerking genomen, nou zo veel beter gaat. Er is natuurlijk altijd iets aan te wijzen dat in X of Y beter gaat, maar dan gaan daar andere dingen weer minder goed. Soms zijn dat minder zichtbare maar daarom niet minder belangrijke dingen.

 11. "Aalmarktplannen vlotgetrokken door overeenkomst" komt van het PR-bureau van de gemeente Leiden of een medewerker van wethouder Van Woensel van de VVD. Met de werkelijkheid heeft het dus niet veel te maken.

  Weet het college dat V&D inmiddels in handen is van een moederbedrijf dat vooral in Aziatische landen vervaardigde producten in de V&D-winkels wil verkopen en dat de gemeente dus samenwerkt met een bedrijf dat heel waarschijnlijk verdient aan kinderarbeid? Wat vindt de wethouder daarvan?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline