Voor de eerste Roze Netwerkborrel bij de Faculty Club van de Universiteit Leiden was veel belangstelling. De bijeenkomst krijgt daarom vrijwel zeker een vervolg. (Foto's: Chris de Waard).

Eerste roze netwerkborrel bij universiteit

COC Leiden, Pinq en de Universiteit Leiden hebben afgelopen avond voor het eerst een roze netwerkborrel georganiseerd. Aanleiding voor de borrel is de landelijke coming out dag en het feit dat sexuele diversiteit binnen de academische wereld wel wat meer aandacht mag krijgen. Bij de opening spraken Laurens Buijs, voorzitter van UVA Pride, het homo netwerk van de universiteit in Amsterdam, en Kees Waalwijk van de Rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden.

Volgens Buijs is een roze netwerk binnen de universiteit hard nodig. De tolerantie tegenover homo’s en lesbiennes neemt af, waardoor niet iedereen uit de kast durft te komen. Dat komt volgens Buijs niet door bijvoorbeeld de islamisering van de samenleving, maar eerder door een toenemend conservatisme. “Je moet als homo niet teveel opvallen. Eigenlijk geldt daarbij hetzelfde als bij allochtonen. Als je maar assimileert, is het goed”. Buijs hamerde op het belang voor mensen om voor hun geaardheid uit te komen. Dan voel je je beter, functioneer je beter en ook binnen de universitaire gemeenschap kom je dan intellectueel meer tot bloei.

Ook Kees Waalwijk wees op het belang van zichtbaarheid. “Niet alleen homo’s moeten zichtbaar zijn, ook hetero’s binnen de universiteit moeten de kans krijgen om te laten zien dat ze er geen probleem mee hebben.” Op dat gebied kan de Universiteit Leiden nog wel een paar stappen zetten, vond Waalwijk. “Rond de Universiteit Leiden zijn er een paar pieken van zichtbaarheid geweest. Begin jaren 80 had SSR korte tijd een homodispuut en bij Minerva zorgde Jonkheer Drs. Floris Michiels van Kessennich, bijgenaamd De Roze Jonker, in die tijd voor de nodige aandacht. Daarna werd het stil.

Sexuele diversiteit moet volgens de sprekers niet alleen meer zichtbaar worden gemaakt, ook moet actief worden uitgedragen dat iedereen welkom is, ongeacht zijn of haar geaardheid. De zichtbaarheid helpt daarbij, omdat mensen die nog in de kast zitten dan zien dat ze niet de enige zijn. Daar heeft de universiteit zelf ook baat bij, vindt Waalwijk: “Dat leidt tot meer studenten en betere docenten.”

Voorzitter Julie van Schravendijk van het COC Leiden hoopt ook dat de bijeenkomst een eerste aanzet voor de universiteit is om meer aandacht te gaan besteden aan sexuele diversiteit binnen de oudste instelling van Leiden. Goede hoop, dat wel. Rector Magnificus Paul van der Heijden meldde zich tijdens de voorbereidingen al snel aan voor het comité van aanbeveling. Ook deed ze een oproep aan andere grote ondernemingen in Leiden om activiteiten te ondernemen om homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders (LHBT) de gelegenheid te geven zichzelf te zijn.

Dat de roze netwerkbijeenkomst een vervolg krijgt, lijkt haast zeker. Een werkgroep van COC, PinQ en de universiteit gaat daarmee aan de slag. Een begin is al gemaakt. Van de 130 bezoekers gaven er 25 aan zich daarvoor in te willen zetten.

Leiden comingoutdag


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×