Wethouder hijst regenboogvlag bij Da Vinci Kagerstraat

In het kader van Coming Out Dag werd vanochtend door Frank de Wit, wethouder onderwijs, sport en duurzaamheid, om 10.00 uur de regenboogvlag gehesen bij het Da Vinci College aan de Kagerstraat. De wethouder deed dit samen met Hans Freitag, voorzitter Stichting scholengroep Leonardo da Vinci, en Ivo van Spronsen, bestuurslid politiek en diversiteitsbeleid van de COC Leiden. 

Het is de eerste keer dat er op een Leidse school door een wethouder de regenboogvlag wordt gehesen. “Zondag aanstaande is het Coming Out Day over de hele wereld. Ik vind het heel fijn, als wethouder van onderwijs, om op een school de regenboogvlag te mogen hijsen. Want het moet niet alleen in de stad veilig zijn maar het moet ook op een school moet het veilig zijn om te zijn wie je bent” vertelt Frank de Wit.


Maaike Lek sprak met Frank de Wit, wethouder onderwijs, sport en duurzaamheid, en Ivo van Spronsen, bestuurslid politiek en diversiteitsbeleid van COC Leiden.
Coming Out Dag gaat over zichtbaarheid, discussie en acceptatie van seksuele- en genderdiversiteit. Het hijsen van de regenboogvlag is onderdeel van een groter programma dat COC Leiden organiseert van 8 tot en met 11 oktober. Donderdagmiddag onthulde wethouder Van Gelderen om 16.15 uur op de Nieuwe Beestenmarkt het regenboogzebrapad en vervolgens om 16.45 uur opende ze de fototentoonstelling ‘jezelf zijn’ op het Gerecht in Leiden die tot 26 oktober staat. Meer over COC Leiden en de overige activiteiten tijdens Coming Out Dag vind je op de website van COC Leiden.

Ivo van Spronsen was blij met het hijsen van de vlag. Het wakkert discussies aan die nodig zijn voor het proces van accepteren. “Acceptatie komt pas nadat je het er over hebt gehad. Zoals de wethouder daarstraks zo mooi zei, voor sommigen mensen is het een klein gebaar maar voor andere mensen kan het een hele grote steun zijn”.

Op vele andere plekken worden de komende dagen de regenboogvlaggen aan de vlaggenmasten gehangen. Onder andere bij de Pieterskerk en bij het Academiegebouw van de Universiteit Leiden. Ook na vele discussies en vergaderingen werd vanmorgen ook de vlag gehesen in Katwijk. “We hebben vanochtend voor het eerst in Katwijk de regenboogvlag gehesen. Hij mocht in Katwijk niet op het gemeentehuis, hij is nu tegenover het gemeentehuis opgehesen. En volgend jaar verhuizen we de vlaggenstok een stukje dichterbij en dan komt er een moment dat hij bovenop het gemeentehuis van Katwijk hangt” vertelt Ivo van Spronsen.

Ook de vijf grote studentenverenigingen in Leiden geven de regenboogvlag een plekje aan hun vlaggenmast. De studentenverenigingen Minerva, Augustinus, Quintus, Catena en SSR hangen uit respect de regenboogvlag uit.

Leiden Nieuws Onderwijs comingoutdag comingoutdag2015 comingoutkatwijk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×