Locale omroep eist subsidie op

De gemeente Leiden heeft niet het recht om de subsidie van de locale omroep Holland Centraal in te trekken. Dat betoogde omroep-voorzitter Rolf Marcelis tijdens de behandeling van de meerjarenbegroting van de gemeente Leiden. Het college wil de 75.000 euro die Holland Centraal jaarlijks ontvangt stopzetten, omdat de – aan Unity FM uit Leiderdorp uitbesteedde radiozender – steeds minder relevant is. De plannen om televisieprogramma’s te gaan verzorgen, komen volgens het college ook niet uit de verf. Volgens Marcelis geldt er voor zijn zender een wettelijke bekostigingsplicht waar de gemeente alleen onderuit kan door de omroep niet meer ‘representatief’ te verklaren. In dat geval verliest Holland Centraal de zendmachtiging als deze in 2012 afloopt.

Volgens de omroepman beperkt de beoordeling die de gemeente moet doen zich tot het vaststellen of de programmaraad van de zender aan de eisen voldoet. “De samenstelling daarvan is dik in orde. Negatief adviseren kan dus haast niet. Over de kwaliteit of inhoud van de programma’s zelf gaat u niet,” zo hield hij de commissieleden voor. Toch een negatief advies uitbrengen noemt hij oneigenlijk gebruik van de mediawet. bovendien vreest hij in dat geval dat ook andere gemeenten waar Holland Centraal uitzendt (naast Leiden, fungeert Holland Centraal ook als locale omroep voor Hillegom, Lisse, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude) het Leidse voorbeeld zullen volgen.

Leiden Regio Palet 2010


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×