Brijder Verslavingszorg overspeelt hand

Het dreigement van Brijder Verslavingszorg, vorige week tijdens een avond vol insprekers over de komende bezuinigingen, om daklozenopvang De Zaak al op 1 januari aanstaande te sluiten als de gemeente een bezuiniging van zo’n twee ton per 2012 doorzet, is niet goed gevallen. De gemeente gaat om tafel met De Binnenvest en Libertas om de opvang op een andere manier te organiseren. Dat antwoordde SP-wethouder Roos van Gelderen (welzijn) dinsdagavond op vragen over de gevolgen voor de stad als de verslaafde daklozen weer op straat komen te staan.

Vooral het CDA had keiharde kritiek op Brijder. Raadslid Moniek van Sandick is erg geschrokken van de inspraakreactie van Brijder: “Ze tonen geen enkel begrip voor de stad en hun doelgroep.” Ze heeft dan ook geen vertrouwen meer in Brijder en kondigde aan dat het CDA sluiting van De Zaak in elk geval niet wil tegenhouden. Ook de wethouder loopt niet bepaald weg met de uitvoerder van de Leidse verslavingszorg: “Brijder geeft geen informatie over hun doelstellingen en de uitstroom (van daklozen naar een meer geregeld leven, red) lijkt vrijwel nihil.”

De Veegploeg, een project van De Binnenvest waarbij daklozen tegen een kleine extra vergoeding (7,50 euro per dag) onder begeleiding de stad schoonmaken, kan wel rekenen op veel sympathie van de raad. De bezuiniging van 20.000 euro lijkt daarom van de baan. Wehouder Van Gelderen toonde zich zelfs verbaasd dat die post in de begroting terecht gekomen was. Ze beloofde dat de veegploeg blijft. Die wordt meegenomen in de reorganisatie van de daklozenopvang en wordt dan onderdeel van de dagbestedingsactiviteiten.

Veel partijen maken zich wel zorgen dat het overhevelen van de opvang naar De Binnenvest en Libertas niet op tijd zal lukken als Brijder inderdaad per 1 januari het licht uit doet. Volgens Van Gelderen gaat dat wel lukken en is er ook meer tijd. “Ook na 1 januari is het geld nog gewoon beschikbaar. We moeten kijken hoe we het gaan besteden.” Ook gelooft ze niet dat Brijder inderdaad al op 1 januari de deuren zal sluiten. Ze beloofde de raadsleden in elk geval dat er niemand op straat komt te staan en dat de activiteiten op peil blijven.

Leiden Palet 2010


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×