(Archieffoto: Jacqueline Borg).

Kunstwerk Theo Van Doesburg krijgt plek bij station

Het kan nog wel een paar jaar duren, maar uiteindelijk krijgt het kunstwerk ‘Vierkant in Vierkant‘ dan toch een plekje bij het Centraal Station in Leiden. De gelijknamige stichting zet zich daar al jaren voor in, maar nu ze zelf voor het benodigde geld zeggen te kunnen zorgen, ziet ook het Leidse college geen belemmeringen meer. De gemeente Leiden stelt in het stationsgebied een plek voor het kunstwerk beschikbaar. Wethouder Jan-Jaap de Haan (CDA, cultuur) waarschuwt wel voor al te veel optimisme. Het kan namelijk allemaal nog wel even gaan duren. “Als college zijn we positief over het initiatief en ook in de raad is er brede steun. We moeten de plek echter wel kiezen in samenhang met de gebiedsontwikkeling bij het station.”

“De huidige plannen voor het stationsgebied zijn nog te abstract om ook al exacte plekken voor kunst in de openbare ruimte in te kunnen tekenen,” aldus de wethouder: “Zelfs fiets- en voetgangerspaden staan daar nog niet in.” Ook moet volgens De Haan rekening worden gehouden met toekomstige ontwikkelingen als de RijnGouwelijn en de bebouwde omgeving. Pas daarna wordt duidelijk waar het kunstwerk van beeldend kunstenaar Van Doesburg precies kan komen. “En dat lukt niet binnen een jaar, zoals de stichting graag wil, het kan nog wel een paar jaar duren.”

Cultuur Leiden vierkantinvierkant


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×