Op het Morsplein werd vanmorgen het glas geheven door de initiatiefnemers van de realisatie van het kunstwerk Vierkant in Vierkant van Theo van Doesburg. Het fundament is gestort. (Foto's: Chris de Waard).

Betonnen fundament Vierkant in Vierkant gestort

De realisatie van het kunstwerk Vierkant in Vierkant is nu echt begonnen. Vanmorgen is het fundament van gewapend beton gestort. Dat is nodig om het kunstwerk te dragen. Vierkant in Vierkant wordt drieënhalf bij drieënhalve meter, acht meter hoog en wordt opgebouwd uit betonblokken van vijftig bij vijftig centimeter. Het geheel weegt zo’n 74.000 kilo.

Chris de Waard sprak vanmorgen bij het storten van het beton met één Ron Mittelmeijer, van de initiatiefnemers van het eerste uur.

Het betonnen fundament moet in de komende twee weken uitharden. Daarna heeft de stichting Vierkant in Vierkant nog eens 14 dagen te tijd om het beeld op te bouwen. Op 23 september, tijdens de Kunstroute Leiden, moet het officieel worden onthuld.

Het beeld heeft nu een tijdelijke plek op wat het Morsplein gaat heten. Het gebied voor het voormalige belastingkantoor wordt over ongeveer tweeënhalf jaar nog wel helemaal opnieuw ingericht. Dan wordt het beeld weer verwijderd en tijdelijk opgeslagen. Na de herinrichting komt het terug als sluitstuk van die werkzaamheden. Het krijgt dan een plek iets verderop zodat het kunstwerk zowel vanaf de Morssingel als vanaf de Plesmanlaan goed is te zien.

Cultuur Leiden vierkantinvierkant


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×