Directeur Chris Verplancke van de St. Stadsparkeerplan Leiden spreekt de belangstellenden toe bij de officiële ingebruikname van de groengas cityshuttles. (Foto's: John van Brussel).

Stadparkeerplan rijdt voortaan op groen rioolgas

Afgelopen donderdag presenteerden de Stichting Stadparkeerplan Leiden en Groen Vervoer acht gloednieuwe groengas cityshuttles op het stadsparkeerterrein aan de Haagweg. De duurzame cityshuttles rijden op biogas en vervangen de tien oude dieselbusjes. De aanschaf werd mede mogelijk gemaakt door Stichting DOEN, het fonds van de goededoelenloterijen. Stichting DOEN was in 2008 al betrokken bij de aanschaf van de eerste groengasbus. Deze bus bleek zo’n succes dat Stadsparkeerplan besloot haar hele wagenpark met dieselbusjes te vervangen door groengasbussen. Stichting DOEN besloot de initiatiefnemers te helpen, net als de Gemeente Leiden en het Hoogheemraadschap Rijnland.

groengas2.jpg

groengas3.jpg

Burgemeester Lenferink onthulde de nieuwe groengas cityshuttles.

Het groengas waar de bussen op rijden wordt gewonnen uit afvalstromen zoals gas uit de rioolzuivering, mest en stortgas van de vuilnisbelt. Groengas is daardoor duurzaam, goedkoop en kan bovendien overal lokaal gemaakt worden. Key Poll, directeur van Groen Vervoer: “In de bewoonde omgeving is zoveel rioolafval dat zeker 10% van alle transport hier op kan rijden. Het is zonde als we van deze mogelijkheid geen gebruik maken, want dit afval is er toch al.”

Stadparkeerplan en Groen Vervoer maken zich momenteel sterk voor een Duurzaam MobiliteitsCentrum in Leiden. Volgens dit plan zal het Leidse parkeerterrein op de Haagweg een centrum worden van allerlei soorten milieuvriendelijk vervoer op maat; elektrische scooters, deelauto’s, OV-fietsen en steps. De nieuwe groengasbussen zijn een goede aanvulling op deze plannen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×