Raad stemt in met Aalmarktplannen

6

Leiden gaat  na zo’n 25 jaar eindelijk echt van start met de Aalmarktplannen. De gemeenteraad is akkoord met het stedenbouwkundig plan voor de herontwikkeling van het Aalmarktgebied waar zo’n 10.000 m2 extra winkelruimte wordt gerealiseerd. Alleen de SP zet nog vraagtekens bij het plan. Voor fractievoorzitter Antoine Teeuwen van die partij heeft het plan vrij weinig prioriteit in deze tijd van bezuinigingen. In het plan zijn ook enkele grote winkelpanden opgenomen. daaraan heeft Leiden een groot tekort. Modezaken moeten de trekker van het nieuwe monumentale winkelgebied worden. De vestiging van McGregor, Gaastra en Suit Supply in de voormalige Aalmarktschool is al zeker. Andere gewenste namen zijn bijvoorbeeld Zara en The Sting.

Bij de herinrichting van het gebied wordt ook de Waaghoofdbrug verlegd. Hierdoor sluit deze niet meer aan op de Mandemakersteeg, waardoor de fietsers naar verwachting een andere route zullen gaan kiezen. Op verzoek van de PvdA en de ChristenUnie komt er een onderzoek naar die fietsstromen. Daarbij wordt onder meer gezocht naar fietsroutes die niet door het nieuwe winkelgebied gaan. Fietsers zijn daar ongewenst.

Hoe het nieuwe winkelcentrum straks gaat heten is nog niet duidelijk. Verschillende partijen voelen wel iets voor een prijsvraag, maar wethouder Van Woensel wil dat de ontwikkelaar het laatste woord houdt: “Die moet het tenslotte in de markt zetten.”

Naast het stedenbouwkundig plan worden ook het voorontwerp bestemmingsplan en een beeldkwaliteitsplan ter inzage gelegd. Binnenkort organiseert de gemeente een informatieavond waar de plannen worden gepresenteerd.

Delen

6 reacties

 1. Helaas is mijn 1e reactie niet doorgekomen, dus nogmaals:
  Fietsers zijn ongewenst in het winkelgebied: dus fietsers kunnen beter ergens anders gaan winkelen!
  De route Mandemakerssteeg richting Mare over de Waaghoofbrug (oorspronkelijk bedoeld voor fietsers), kon je eigenlijk al niet meer als fietsroute beschouwen vanwege de scheldende voetgangers die weigeren opzij te gaan op de brug!

 2. Theeuwen en de SP hebben groot gelijk met hun scepsis.
  Ligt er trouwens geen voorstel van de PvdD om de Aalmarkt straks Groentemarkt of Vleesloze Markt te gaan noemen?

 3. Chris de Waard op

  @Eltjo
  Nee, wel om de nieuwe steeg Palingsteeg te noemen, zie verder twitter voor het #schaduwdebat

 4. Sabine Verschoor (D66) op

  Er komt binnenkort een contra-expertise gereed, op basis waarvan we over de financien/ risico’s gaan praten. In de vergadering van afgelopen donderdag ging het alleen over het stedebouwkundig plan.

 5. Guido Terpstra (ChristenUnie) op

  Sabine Verschoor heeft gelijk, het bericht klopt niet.

  De raad besluit met dit stedenbouwkundig plan alleen maar hoe het er qua uiterlijk uit mag komen te zien, <i>als<i> we besluiten de Aalmarkt op deze manier te willen ontwikkelen.
  Voor de ChristenUnie staat de haalbaarheid van het nieuwe Aalmarktplan nog helemaal niet vast, omdat het er sterk op lijkt dat we als gemeente weer te veel risico’s gaan dragen die bij de markt horen te liggen. Daarom hebben we eerder al een contraexpertise aangevraagd. Daar hangt het doorgaan van de aangepaste Aalmarktplannen wat ons betreft van af.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline