Pieterskerk wil toplocatie worden

De verkoop van de proveniershuisjes, een meer marktconforme huur en professionalisering van de organisatie moeten er toe leiden dat de Pieterskerk in de toekomst de eigen broek kan ophouden. “We zijn een toplocatie en daar gaan we ons ook meer naar gedragen,” zegt directeur Frieke Hurkmans. Ze ziet de toekomst van de kerk zonnig in. “We komen van ver, maar nu de restauratie afgerond is, zijn we klaar voor de toekomst. De Pieterskerk is een toplocatie. De best geoutilleerde monumentale locatie van Europa.” Ze hoopt vanaf 2012, als de markt weer aantrekt, de mooiste evenementen naar ‘haar’ kerk te halen. Belangrijke congressen bijvoorbeeld. Daar horen dan wel tarieven bij die bij een toplocatie passen. Een verdere huurverhoging is daarmee onvermijdbaar.

Recent verhoogde de kerk het basistarief al van zo’n 2.900 euro per dag naar 4.900 euro. Bij een toplocatie ligt dat rond de 6.000 à 7.000 euro. De kritiek die de kop opstak na de eerste verhoging wuift ze weg: “Tot nu toe zaten organisatoren bij ons voor een dubbeltje op de eerste rang. Ons tarief was vergelijkbaar met een cultureel centrum in Sassenheim. We hebben dat nu opgetrokken naar het niveau van bijvoorbeeld de Hooglandse Kerk.”

Bang dat organisatoren de kerk de rug toekeren is ze niet. “Ik kan natuurlijk niemand dwingen om bij ons te blijven, maar die organisatoren weten ook heel goed wat ze elders moeten betalen en dan zitten zij bij ons nog steeds prima. We zijn bovendien heel flexibel omdat er geen diensten meer in de kerk gehouden worden.”

De kerk kwam recent ook in het nieuws vanwege de voorgenomen verkoop van de proveniershuisjes die samen met de kerk één monument vormen. Inmiddels is het Leidse college akkoord met die verkoop, waaraan de Pieterskerk overigens een hele serie voorwaarden verbindt. Hurkmans: “Dat moet ook wel. De grond is niet van ons dus eigenlijk verkopen we de exploitatie van de huisjes. Bovendien moeten er bijvoorbeeld strikte afspraken gemaakt kunnen worden met betrekking tot het onderhoud van de monumentale huisjes. Het is ondenkbaar dat je dat aan de particuliere markt kunt overlaten. We doen ze van de hand aan één partij, dus ook zittende huurder komen niet in aanmerking.”

Het bestuur van de Stichting Pieterskerk Leiden heeft voor de verkoop een document opgesteld met alle voorwaarden. Onder meer de optie om de huisjes op termijn terug te kunnen kopen. “Het is echt onze wens dat de kerk en de huisjes op termijn weer in één hand komen,” zo benadrukt Hurkmans. Het kerkbestuur heeft vier corporaties uitgenodigd om een bod uit te brengen. Wie dat zijn, wil Hurkmans in dit stadium niet kwijt. Wel gaat het in alle gevallen om corporaties die al bezit in Leiden hebben. Op 1 februari worden de enveloppen geopend en wordt duidelijk wie het hoogste bod heeft uitgebracht. Als eind januari ook de gemeenteraad met de verkoop instemt, staat niets die verkoop meer in de weg.

Leiden pieterskerk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×