Leidse raad één jaar 'aan de macht'

Het is vandaag precies een jaar geleden dat de Leidse gemeenteraad in de huidige samenstelling werd geïnstalleerd. Een ingewikkeld eerste jaar ook, waarin keiharde bezuinigingmaatregelen moesten worden genomen waarbij ook de minima niet worden ontzien. In een college van uitersten, naast D66 en het CDA, maken zowel de VVD als de SP er deel van uit, maakt dat besluitvorming niet altijd even eenvoudig.

Zo vindt VVD-fractievoorzitter Paul Laudy de besluitvorming in de raad wel erg links. Met name doordat hij D66 in Leiden een echte linkse partij vindt. D66 is op haar beurt ook niet altijd even blij met de VVD. Zo heeft fractievoorzitter Paul van Meenen van D66 naam voornaamgenoot bij de VVD al meermalen laten weten dat hij wel moet kunnen blijven uitleggen waarom zijn partij met de VVD in een coalitie zit.

Hoewel de sfeer tot nu toe goed is en het systeem met wisselende meerderheden aardig lijkt te werken, is een beetje powerplay op z’n tijd de partijen dus toch niet niet vreemd. Hoe lang het goed blijft gaan is afwachten. Er moet nog een aantal ingewikkelde besluiten worden genomen en dan zullen partijen toch ook echt kleur moeten bekennen. Zo wijst Paul Laudy erop dat ook na de statenverkiezingen er in de provincie geen ander standpunt valt te verwachten over de RijnGouwelijn. “De provincie gaat de tram dus gewoon aanleggen, als Leiden dwars blijft liggen. D66 zal na afloop van de lopende mer-procedure dus eindelijk een echt standpunt in moeten nemen over de aanleg van de lightrail-verbinding.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×