Hip hopfestival Zomerjam mogelijk naar Huigpark

De achtste editie van het Leidse hip hopfestival Zomerjam zal, als het al doorgaat, verschoven worden naar eind augustus. Ook zal het niet op de Beestenmarkt worden gehouden, maar in het Huigpark tussen de Langegracht en de Maresingel. De organisatie is al maanden in gesprek met de gemeente over een alternatieve festivallocatie. In de nieuwe Leidse evenementennota is afgesproken dat de Beestenmarkt vooral een terrassenplein wordt en daar past een evenement als Zomerjam niet bij. Op aandringen van SP-raadslid Eva de Bakker komt de gemeente het festival tegemoet. Wethouder De Haan (cultuur) denkt de organisatie met een plek in het Huigpark een mooi alternatief te bieden. Organisatoren René Hagenouw en Milo van Putte staan echter niet te springen. Zelfs niet nu de wethouder heeft beloofd dat de gemeente zo nodig de kosten op zich neemt voor het opnieuw inzaaien van het grasveld, mocht dat door de festivalgangers vertrapt worden. Milo: “In het Huigpark is bijvoorbeeld ook geen stroom, dus dan moeten er dure aggregaten komen.”

Ook is het duo er nog allerminst van overtuigd dat Zomerjam geen plek meer zou moeten krijgen op de Beestenmarkt. René: “Donderdag wordt daar ook Hutspop gehouden met optredens van een stuk of tien bands. We gaan daar maar eens een filmpje van maken om te laten zien dat als dat kan, wij er ook gewoon terecht moeten kunnen.” Volgens wethouder De Haan zijn de twee evenementen niet te vergelijken. “Hutspop is een categorie 2 evenement, terwijl Zomerjam een categorie 3 evenement (met ruimere geluidsnormen) was. Bovendien is er rondom de Beestenmarkt gewoon geen draagvlak meer voor het houden van Zomerjam op dat plein.”

Zomerjam geeft de moed nog niet op en is onder meer een online petitie gestart om toch op de Beestenmarkt te kunnen blijven. Die is inmiddels door bijna 380 mensen getekend. Het festival wordt in elk geval verschoven naar eind augustus. Door de onzekerheid over de locatie, is een eerder tijdstip niet meer haalbaar.

Cultuur Leiden zomerjam


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×