Gemeente eist uitspraak Raad van State over Morspoortgarage

VVD-wethouder Pieter van Woensel heeft de toorn van GroenLinks over zich afgeroepen door zonder overleg met de gemeenteraad een advocatenkantoor in te schakelen om namens diezelfde gemeenteraad van de Raad van State te eisen dat die zich uiterlijk op 1 september inhoudelijk buigt over het bestemmingsplan Transvaal. De partij heeft daarom een spoeddebat over de brief aangevraagd. Het bestemmingsplan is nodig om de bouw van een parkeergarage op het Morspoortterrein mogelijk te maken, maar kan niet definitief worden vastgesteld, omdat er door belanghebbenden via een kort geding met succes om een schorsing van het plan is gevraagd.

De Morspoortgarage is een open zenuw voor GroenLinks. In januari 2010 moest toenmalig GroenLinks-wethouder Steegh aftreden toen zijn fractie tegen de komst van de garage stemde. Coalitiepartners VVD en CDA zegden toen het vertrouwen in hem op, iets dat volgens het Leidse bestuursakkoord dat vorig jaar april werd getekend nu niet meer zou kunnen gebeuren.

Fractievoorzitter Pieter Kos van GroenLinks maakt zich vooral boos dat het college een advocaat aan het werk heeft gezet zonder eerst met de raad te overleggen. Een raadsmeerderheid heeft weliswaar besloten dat de Morspoortgarage er moet komen, maar stelde daar ook voorwaarden aan. Zo had het college binnen zes maanden met een uitgewerkt plan moeten komen voor de invoering van 1-richtingsverkeer op de Morsweg. Ook de argumenten die het college namens de raad aanvoert om de Raad van State tot spoed te manen zijn niet met de gemeenteraad gedeeld.

Volgens het college kost uitstel de gemeente sowieso 70.000 euro. Elk jaar dat niet begonnen kan worden met de bouw heeft de aannemer recht op indexatie van de aanneemsom in verband met stijgende prijzen van personeel en materiaal. Voor 2011 is dat al het geval, het college wil namens de raad voorkomen dat dat in 2012 opnieuw gebeurt. Ook wijzigt het Bouwbesluit per 1-1-2012 waardoor aanpassingen nodig zijn aan het bouwplan voor de parkeergarage. Ook dat kost extra geld.

Als de Raad van State niet uiterlijk eind deze week laat weten om het plan uiterlijk op 1 september te behandelen, wil het college dat de schorsing van het bestemmingsplan wordt opgeheven. Wethouder Van Woensel liet afgelopen week doorschemeren zo nodig te willen proberen om dat via een kort geding af te dwingen.

Als ook de rest van de gemeenteraad ermee instemt wordt het spoeddebat tijdens de gemeenteraad van 28 juni gevoerd.

Advertentie

Leiden steeghweg


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×