In 2002 tekenden interim-burgemeester Wolter Lemstra en toenmalig voorzitter van de 3 October Vereeniging Piet van Sterkenburg een convenant over de kosten van de viering. (Archieffoto: Chris de Waard).

Gedoe rond financiering Leidens Ontzet

Niemand is tegen 3 oktober, dus ook raadsleden niet. En zo’n feestje mag ook best iets kosten. Maar niet teveel. Eerder stelde D66-raadslid Aad van der Luit al vragen over een garantstelling van 50.000 euro. Die heeft het stadsbestuur afgegeven aan de organisatie van het Haring en Corenwijngala in de Pieterskerk waar eind september de internationale herdenking plaatsvindt. Afgelopen donderdag wilde Van der Luit dat wethouder De Haan met de 3 October Vereeniging gaat praten over een vrijwillige bijdrage aan de extra kosten die Leiden moet maken doordat de viering dit jaar een paar dagen langer duurt door het lustrum van Leidens Ontzet. De Haan voelde daar helemaal niets voor, maar is nu door een raadsmeerderheid toch op pad gestuurd met de collectebus.

Van der Luit noemt 3 oktober ‘het mooiste feestje dat ik ken’ maar om een paar weken voor de viering ongeveer een kwart miljoen extra gemeentegeld in het lustrum te steken, gaat hem te ver in een tijd waarin Leiden 25 miljoen moet bezuinigen. Omdat de 3 October Vereeniging niet gedwongen kan worden een bijdrage te leveren, riep hij het college op om een klemmend beroep op de jubilerende vereniging te doen om uit zichzelf over de brug te komen. De vereniging heeft volgens Van der Luit immers niet alleen extra kosten door het uitgebreidere programma, maar ook extra inkomsten uit een paar dagen meer kermispacht.

De Haan riep de gemeenteraad tevergeefs op om niet voor de D66-motie te stemmen. Hij vindt het niet hoffelijk om zo vlak voor het lustrum om geld te gaan vragen. Tegen een bredere principiĆ«le discussie over het vragen van en bijdrage aan organisatoren heeft hij niks, maar ook daarbij waarschuwt hij de raad om zich niet alvast rijk te rekenen. “Dit is ook geen nieuwe discussie. De gemeente geeft vaak indirect subsidie.”

Die kosten, veroorzaakt door zaken als wegafsluitingen, openbare orde en veiligheid kunnen of mogen niet zomaar worden doorberekend. Ook is het volgens De Haan vaak onmogelijk om vast te stellen aan wie die kosten dan in rekening gebracht zouden moeten worden. “Soms zijn er meerdere evenementen tegelijk, dan staan er overal bandjes te spelen.”

In 2002 tekenden de 3 October Vereeniging en de gemeente een convenant over de kosten van de viering. Daarin werd afgesproken dat de vereniging geen subsidie krijgt, maar wel zelf de pachtinkomsten van de kermis mag houden. Van dat geld kon dan het feestprograma worden gefinancierd. “Maar ten tijde van dat convenant groeide het geld hier tegen de plinten op,” vond D66-fractievoorzitter Paul van Meenen donderdagavond tijdens het debat over de extra kosten. “Nu moeten we 25 miljoen bezuinigen. Dan is een vrijwillige bijdrage toch niet teveel gevraagd.” Een meerderheid van de raad was het met hem eens en dus moet De Haan met frisse tegenzin bij de 3 October Vereeniging om geld gaan vragen.

Eerder dit jaar schonk Leiden de 3 October Vereeniging een lustrumcadeau ter waarde van 125.000 euro. Van dat geld worden bijzondere objecten in het centrum aangelicht. De 3 October Vereeniging hoopt dat het aantal gebouwen dat op die manier in de schijnwerpers wordt gezet de komende jaren nog verder wordt uitgebreid. Op kosten van de gemeente. Dat viel te horen op de persconferentie waar de vereniging onlangs het lustrumprogramma nog eens toelichtte.

Leiden 3oktoberconvenant


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×