In totaal schreven zich 3.039 mensen zich in voor Haring & Wittebrood. Dat is goed voor 35.574 haringen. Dat zou ruim voldoende moeten zijn om het wereldrecord zeebanket met meer dan 1.000 kilo te verbreken. Voor de grote hutspotmaaltijd op 2 Oktober schreven zich 4.790 mensen in. (Foto's: Chris de Waard, video: IloveLeiden.com).

Iedere haring telt bij recordpoging 'Grootste Zeebanket'

Heb jij je al ingeschreven? Commissievoorzitter Haring, Wittebrood en Hutspot Charles Schulpen van de 3 October Vereeniging vraagt het iedereen die hij in de buurt van De Waag niet in de rij ziet staan. “Het gaat wel om een wereldrocordpoging en iedere haring telt!” Om 17.00 uur vanmiddag ging De Waag open voor de inschrijving van onder meer Haring & Wittebrood. En daar is dit jaar iets bijzonders mee aan de hand. Op 3 oktober worden de haringen keurig uitgestald om zo het grootste zeebanket ter wereld te vormen.

Als dat lukt krijgt Leidens Ontzet een eervolle plek in het Guinness Book of Worldrecords. Het huidige record staat op 2.000 kilo zeebanket. Schulpen hoopt daarom dat de ongeveer 35.000 haringen op maandag 3 oktober goed op gewicht zijn. Op een authentieke weegschaal worden de haringen onder toeziend oog van Guinness World Records in De Waag gewogen. Het gebouw krijgt daarmee voor 1 dag de oude functie terug. Het gaat dus uitdrukkelijk niet op een record haringhappen. Dat record bestaat namelijk niet bij Guinness.

De haring en de Geusjes worden dit jaar betaald door ‘De Geuzen van Boisot’. Die club bestaat uit een aantal grote Leidse bedrijven die de viering financieel ondersteunen. Haringleverancier Ouwehand uit Katwijk neemt alle faciliteiten rond de recordpoging voor zijn rekening.

Cultuur Leiden 3oktoberlustrum


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×