De Morsweg tijdens de avondspits. Eenrichtingsverkeer invoeren voordat nieuwe wegen zoals de Ringweg Oost en de RijnlandRoute zijn aangelegd, zou ervoor zorgen dat de grenswaarden voor de luchtkwaliteit op met name de Hooigracht overschreden worden. (Foto: Milieudienst West-Holland).

GroenLinks stelt Morspoortgarage opnieuw ter discussie

1-richtingverkeer op de Morsweg en een verbod voor vrachtwagens. Dat waren twee eisen die een meerderheid van de Leidse gemeenteraad in juni dit jaar stelde aan de bouw van een tijdelijke Morspoortgarage. Vandaag heeft de gemeente een bewonersbrief verspreid in de wijk Transvaal waarin staat dat beiden niet mogelijk zijn. GroenLinks wil nu een spoeddebat. “Geen verkeersmaatregelen, dan ook geen garage,” aldus fractievoorzitter Pieter Kos. Wethouder Robert Strijk ziet dat anders. “De raad heeft ons als college gevraagd om de mogelijkheden van die verkeersmaatregelen te onderzoeken en dat hebben we gedaan. Welke politieke consequenties partijen daaraan verbinden zal de komende tijd moeten blijken.”

Strijk denkt dat het nog vele jaren kan duren voor 1-richtingsverkeer een optie is. Bijvoorbeeld als de Ringweg Oost is aangelegd. Zo’n maatregel nu zou betekenen dat op andere plekken in de stad normen voor onder meer fijnstof zouden worden overschreden en dat is verboden. De Milieudienst West-Hollandconcludeert na een quickscan dat er wel andere maatregelen mogelijk zijn om de buurt tegemoet te komen. Zo zou het verkeer via andere bewegwijzering een alternatieve route geadviseerd kunnen worden, kunnen er snelheidsbeperkingen worden ingevoerd en zouden vrachtwagens alleen nog op bepaalde tijden mogen laden en lossen.

Of de Morspoortgarage er definitief komt is overigens sowieso nog niet zeker. De buurt heeft bezwaar gemaakt tegen de komst van de tijdelijke garage bij de Raad van State. Als die niet voor eind van het jaar met een voor de gemeente positieve uitspraak komt, wordt de garage hoe dan ook duurder. Op 1 januari wordt het nieuwe bouwbesluit van kracht en dat betekent dat de garage aan extra voorwaarden moet voldoen. Dat kost meer tijd en meer geld. De gemeenteraad wil dat de garage die 10 jaar blijft staan, kostenneutraal geexploiteerd wordt. Volgens het college is dat het geval, maar uitstel zou roet in het eten kunnen gooien.

Leiden Morspoortgarage


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×