Tom Leest (VVD) en Francien Zeggelt (D66) in de uitzending van Politiek071. (Foto: Lieuwe van Slooten).

Leiden start onderzoek naar nieuwe locatie voor herbruikbare Morspoortgarage

De Leidse gemeenteraad gaat een onderzoek starten naar mogelijke locaties in de stad voor de Morspoortgarage. De garage is een soort bouwpakket dat gemakkelijk elders in de stad weer neergezet kan worden. Het is de bedoeling dat dat over vijf jaar pas ook gebeurt, maar VVD-raadslid Tom Leest wil nu alvast nadenken over een nieuwe locatie.

Samen met Partij Sleutelstad, GroenLinks en het CDA diende hij een motie in voor een onderzoek naar de toekomst van de tijdelijke Morspoortgarage die volgens plan in 2023 weer wordt afgebroken. Als nieuwe bestemming voor de herbruikbare garage noemt Leest het Bioscience park. “Er kan daar vanwege de toegenomen werkgelegenheid in de toekomst een parkeerprobleem ontstaan”, zegt het VVD-raadslid, dat andere opties overigens niet uitsluit. “Het kan ook aan de randen van de stad als een soort transferium of in een wijk waar de parkeerdruk groot is.”

Tom Leest (VVD) en Francien Zeggelt (D66) in gesprek met IJsbrand Terpstra in Politiek071

Alles op z’n tijd
Het plan kon rekenen op sympathie van de gehele raad behalve coalitiepartij D66 en Partij voor de Dieren. Laatstgenoemde partij stemde tegen omdat ze niet willen dat er überhaupt een nieuwe parkeergarage komt. D66-raadslid Francien Zeggelt is niet tegen, maar vindt het te vroeg om er al beslissingen over te nemen. “Het hangt samen met de herinrichting van het stationsgebied. Bovendien willen we de parkeervisie erbij betrekken. Die komt ergens in de loop van 2019 tot ons”, zegt Zeggelt, die het het met een gepaste vergelijking nog eens benadrukt: “Ik ben die strenge huismoeder die zegt, alles op zijn tijd.”

Eerder afbreken
Volgens de plannen van de gemeente gaat de Morspoortgarage, die 400 parkeerplekken herbergt, over vijf jaar weg. Maar dat zou ook eerder kunnen denkt Leest. Volgens planning gaat de parkeergarage onder de Garenmarkt namelijk in 2021 open en komen er dus veel nieuwe plekken bij. “Het is niet ondenkbaar dat de Morspoortgarage twee jaar eerder dicht gaat dan gepland”, zegt Leest, die voor de grond van de garage al wel een nieuwe bestemming heeft. “Er is een dringend tekort aan woningen dus dat zou als bouwplek ook in beeld kunnen komen.” Daar is Zeggelt het mee eens. “Het kan dan ten gunste komen aan het oplossen van de acute woningnood.”

Advertentie

Leiden Politiek Morspoortgarage


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×