Leidse raad wil miljoenen extra voor sport

Jarenlang is de sport in Leiden een ondergeschoven kindje geweest, maar nu is het genoeg geweest. Bij het vaststellen van de begroting voor 2012 mag de sport niet weer het kind van de rekening worden en als sluitpost met lege handen achterblijven. Alle zichzelf respecterende partijen, en dat zijn er nogal wat in Leiden, buitelden afgelopen avond over elkaar heen met voorstellen om extra miljoenen in de Leidse sport(accomodaties) te steken. Een deel wil dat nu al regelen, voor een aantal andere partijen mag het ook over een dik half jaar bij de perspectiefnota. Duidelijk is in elk geval wel dat de gemeenteraadsleden het zat zijn dat er keer op keer geen geld is voor nieuwe en bestaande sportplannen. De tijd die wethouder De Wit steekt in de nieuwe sportnota kan hij beter benutten als de raad nu niet doorpakt. Dan is er weer een stuk geduldig papier met mooie plannen zonder dekking. Dat echter, lijkt nu niet te gebeuren.

D66 wil maar liefst 5,4 miljoen extra beschikbaar stellen uit de vrijval van een precarioreservering. Dat geld had Leiden apart staan, omdat lange tijd onduidelijk was of er wel belasting geheven mag worden op ondergrondse leidingen. Dat mag, is recent gebleken en dus kan Leiden het geld nu inzetten. Ook het CDA heeft het ook op die pot laten vallen, maar is wat voorzichtiger. De helft naar sport en de andere helft om toekomstige tegenvallers op te vangen is het plan van de Christendemocraten. De VVD stelt voor om structureel een half procent van de algemene uitkering die Leiden ontvangt uit het gemeentefonds te oormerken voor sport. Dat zou volgens fractievoorzitter Laudy op zo’n 750.000 euro per jaar uitkomen. Omdat dat elk jaar terug komt, kan er ook in dat plan al veel eerder voor miljoenen in sport worden geinvesteerd.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×