Gistermiddag werden in het Huis van Sinterklaas de prijzen uitgereikt van de Sleutelstad kleurplatenwedstrijd. (Foto's: Chris de Waard).

Sinterklaas volgend jaar nog in De Waag

Sinterklaas houdt dit jaar voor de zesde keer audiëntie in De Waag. Het Huis van Sinterklaas, ooit begonnen in de portiersloge van het stadhuis, is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een evenement van formaat. De eerste week trok het dit jaar al 20.000 bezoekers en centrummanager Erwin Roodhart hoopt dat de teller op vijf december de 40.000 aantikt: een nieuw record. De hele gemeenteraad is enthousiast over de succesvolle publiekstrekker maar een ruime meerderheid wil een toekomstige exploitant van De Waag niet dwingen om de Sint ook na 2012 onderdak te bieden. Dat zou namelijk betekenen dat er minder huur voor de nieuwe restaurantlocatie gebeurd kan worden.

Wethouder Van Woensel (VVD, publiekszaken) denkt dat de kans best groot is dat er wel een ondernemer wordt gevonden die het leuk vindt om de sint met z’n 40.000 bezoekers te herbergen.

Omdat het nog wel even duurt voordat De Waag als restaurant de deuren kan openen, nam de voltallige gemeenteraad afgelopen donderdag wel een PvdA-voorstel over om te garanderen dat het Huis van Sinterklaas volgend jaar nog in De Waag terecht kan. Het centrummanagement start al vroeg in 2012 met de voorbereidingen en heeft zo’n zekerheid dus nodig. Ook gaat de gemeente op verzoek van de raad op zoek naar een alternatieve plek in de binnenstad als er geen restauranthouder wordt gevonden die de sint omarmt. Museum Boerhaave heeft al aangegeven dat de sint daar welkom is, maar centrummanager Roodhart vindt die plek te onzichtbaar. D66 vindt het ‘Huis van de Stad’ (het stadhuis) ook een optie, de Partij voor de Dieren ziet ook wel iets in de PIETerskerk en VVD-raadslid Van Gruting vond dat de sint altijd nog een pand kan gaan kraken.

De 3 October Vereeniging heeft betere kaarten waar het De Waag betreft. De voltallige gemeenteraad wil dat het inschrijven voor en uitreiken van Haring & Wittebrood wordt opgenomen in het programma van eisen dat aan de toekomstige exploitant wordt voorgelegd. Dat was het college trouwens ook al van plan, maar nu moet het ook echt. De sint wordt in dat programma opgenomen als wens. Dat betekent dat inschrijvingen voor de exploitatie meer punten krijgen als ook de goedheiligman welkom blijft.

Van alle partijen in de Leidse raad zijn er twee die de nodige kritiek hebben op de plannen voor een ‘Levendige Waag’. De Stadspartij Leiden Ontzet vindt de plannen te duur en zegt het voor een ton te kunnen regelen (in plaats van de 350.000 euro die de gemeente nu uittrekt voor de plannenmakerij). De verbouwing en de kosten voor de nieuwbouw die achter het Waaggebouw komt, moet worden betaald uit de toekomstige huuropbrengsten. SLO-raadslid Labrujère denkt dat met een goedkoper plan de huur ook lager kan, waardoor er meer ruimte ontstaat voor initiatieven als het Huis van Sinterklaas.

De SP ziet helemaal niks in het plan van het college om De Waag te transformeren in een locatie voor ‘hoogwaardige horeca’. Fractievoorzitter Antoine Theeuwen vraagt zich af wie het in zijn ogen onzalige plan heeft bedacht: “De markt in ieder geval niet. Het centrummanagement wist het nieteens. Dit trekken we gewoon niet.”

Cultuur Leiden huisvansinterklaas


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×