Marie Curie in de schijnwerpers

Omdat het op 10 december precies 100 jaar geleden is dat Marie Curie de Nobelprijs voor de Scheikunde ontving voor de ontdekking van radium en polonium, staat deze vooruitstrevende wetenschapper bij Museum Boerhaave in de schijnwerpers. Er vinden diverse activiteiten plaats die haar ontdekkingen extra belichten.
Aanstaande donderdag zijn bezoekers welkom bij een speciale middag georganiseerd in samenwerking met de afdeling Women in Chemistry van NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. dr. Greta Noordenbos van de Universiteit Leiden en dr. Ad Maas, conservator van Museum Boerhaave, zullen dan lezingen geven. Aansluitend brengen de aanwezigen een bezoek aan de tentoonstelling Verborgen Krachten.

Komende vrijdag spreekt Prof. Dr. Bert Wolterbeek, hoogleraar Radiochemie aan de TU Delft, over de vele nuttige toepassingen van radioactiviteit sinds Madame Curie. Ook zal een beeld geschetst worden van het huidige en toekomstige onderzoek op dit gebied in Nederland. Er is aandacht voor de medische radio-isotopen productie in de kernreactor van Petten, de plannen met de onderzoeksreactor in Delft, en de consequenties van de op handen zijnde bouw van een tweede kerncentrale in Borssele. 

Aanstaande zaterdag brengt Pandemonia Science Theater de theatervoorstelling Radiumliefde, de chemie tussen liefde en wetenschap, het verhaal van the first lady of science Marie Curie. Een vrouw die vecht om een grote passie voor de wetenschap te combineren met een grote passie voor het leven.

Komende zondagmiddag kunnen kinderen samen met hun ouders komen luisteren en kijken naar de lessen die Marie Curie aan haar dochter en de kindere van haar collega’s gaf. Ze leren waarom een bootje drijft en waarom lucht gewicht heeft.

Het programma staat op www.museumboerhaave.nl

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×