'Sneeuwwitje', foto: PR.

Pleidooi voor behoud ‘Sneeuwwitje’

Reinier Verbeek en Sjaak Veringa hebben een brief voorgelegd aan onder andere: Stiel, de Lakenhal, RAP en HVOL, met daarin een breed pleidooi voor het behoud van de ‘Sneeuwwitje’. Dit is één van de laatste ijzeren schepen die ooit in Leiden werd gebruikt als woon/atelierschip, waarvan de romp vroeger diende als zeilschip, type Hasselter Aak.

Deze romp is door de bekende beeldhouwer en landschapskunstenaar Frans de Wit in zijn jonge jaren opgebouwd van afvalstaal van de Koninklijke Nederlandse Grofsmederij op de Waard tot een zeer markant resultaat. Met de vaststelling van het bestemmingsplan van de gemeente Leiden is het de bedoeling alle woonschepen gelijk te trekken tot een korte, brede maat, waarmee originele exemplaren, zoals ‘Sneeuwwitje’ zouden verdwijnen en vervangen worden door vierkante betonnen bakken, met kunststof nep-houten opbouw.

In de brief stellen de initiatiefnemers: “Wij zouden er sterk voor willen pleiten dat er voor de Sneeuwwitje een goede ligplaats wordt gezocht in het historische hart van Leiden en zo voor de stad en haar bezoekers behouden blijft.” Financiering en exploitatie van het markante schip gebeurt geheel in particulier initiatief.

Cultuur Leiden sneeuwwitje


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×