PooltotPool Lezingendag bij Volkenkunde

Op zaterdag 17 maart vindt bij Museum Volkenkunde de zesde editie van de PooltotPool Lezingendag plaats. Een dag waarop het Arctisch gebied centraal staat, waarbij Nova Zembla en de overwintering van Willem Barentsz dit jaar het overkoepelende thema vormen. Naast lezingen zijn er ook verschillende standhouders. Professor Frank Pattyn uit Brussel licht het veelbelovende Belgische onderzoek rondom het Zero Emission Prinses Elisabeth Station toe: een poolgerelateerde nieuwe fase in Antarctische research. Schrijver Johan Lambrechts presenteert de nieuwste uitgave van zijn boek ‘Antarctica – Het verhaal van de Belgen op de pool’. Vijf lezingen op populairwetenschappelijk niveau belichten een breed scala aan polair onderzoek. Onderwerpen variërend van historisch tot geologisch en van antropologisch tot biologisch komen aan de orde. De organisatie heeft een nauwe samenwerking opgebouwd met Nederlandse en Belgische onderzoekers van diverse universiteiten en onderzoeksinstellingen. veel van hen waren nauw betrokken bij het afgelopen Internationale Polaire Onderzoeksjaar (4e IPY).Dit jaar staan Nova Zembla en de overwintering van Willem Barentsz en Gerrit de Veer centraal. Maar ook sauriërs op Spitsbergen en pinguïns in het zuidpoolgebied komen aan bod. Leerlingen van het St Michael College in Zaandam zullen presentatietafels inrichten om te laten zien aan welke polaire onderwerpen zij gewerkt hebben. De school organiseert sinds enkele jaren een schoolexcursie naar Spitsbergen.

Wie de dag wil meemaken, kan zich aanmelden via www.pooltotpool.nl. Deelname kost €30 per persoon en de voertaal is Nederlands. 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×