Muziekhuis in gevarenzone door convenant met buurt

Opnieuw wordt een Leidse culturele instelling in haar voortbestaan bedreigd. Het Muziekhuis aan de Middelstregracht is in de rode cijfers terecht gekomen. Volgens wethouder Jan-Jaap de Haan komt dat doordat het convenant dat enkele jaren geleden werd afgesloten met omwonenden knelt. Het muziekhuis is daardoor beperkt in het aantal voorstellingen en het karater daarvan. Ook de eindtijden zijn te vroeg. Daardoor trekt het muziekcentrum te weinig bezoekers om de exploitatie rond te krijgen. Als gevolg daarvan is er inmiddels een huurachterstand bij de gemeente ontstaan.

De kwestie kwam gisteravond aan de orde in de vergadering van de raadscommissie Onderwijs en Samenleving. Daar vroeg GroenLinks-duoraadslid Robbert van Heuven juist of er een nieuw convenant met de buurt kan worden afgesloten. De bestaande afspraken zijn gebaseerd op een tijdelijke situatie, waarbij muziekzaal Q-bus op termijn naar de nieuwe poptempel De Nobel zou verkassen. Doordat dat plan is uitgekleed komen daar geen drie, maar twee zalen en is er ook geen ruimte voor meerdere exploitanten. De Q-bus blijft daardoor op de Middelstegracht. Buurtbewoners willen daarom dat er aanvullende afspraken worden gemaakt om overlast tegen te gaan.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×