Rijksbijdrage RijnlandRoute mogelijk controversieel verklaard

GroenLinks wil dat de RijnlandRoute controversieel wordt verklaard. De Leidse fractievoorzitter Pieter Kos heeft zijn Tweede Kamerfractie gevraagd om te proberen de verbindingsweg tussen de A4 en de A44 op de lijst van controversiele onderwerpen te krijgen, zodat het demissionaire kabinet daar niet meer over kan beslissen. Het rijk draagt honderden miljoenen bij aan de omstreden weg. Kos kreeg uit Den Haag te horen dat dat wellicht alleen kan door het hele Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) van het rijk controversieel te verklaren.

De Leidse verkeerswethouder Robert Strijk denkt niet dat de RijnlandRoute op die lijst terecht komt, maar uitsluiten kan hij het ook niet: “De Tweede Kamer bepaalt zijn eigen agenda. daar ga ik niet over. Maar het gaat om een provinciale weg. Als het een rijksweg zou zijn, was het wel een ander verhaal.”

Tweede Kamerlid Erik Ziengs (VVD) die gisteren in Leiden sprak tijdens een politiek café van de VVD Leiden kon ook niet uitsluiten dat de weg controversieel wordt verklaard omdat er zoveel rijskgeld naar toe gaat. Gedeputeerde Ingrid de Bondt die in de provincie Zuid-Holland over de aanleg van de weg gaat was niet bereikbaar voor commentaar.

Over iets meer dan twee weken moet de provincie naar buiten komen met de tracékeuze voor de RijnlandRoute. Er zijn nog twee opties waaruit gekozen kan worden. Het burgerinitiatief ‘Churchill Avenue’ waarbij de weg in een tunnel onder de Dr. Lelylaan en de Churchilllaan gaat lopen en de route langs de Stevenshof en door Voorschoten met een bypass door de Oostvlietpolder. Deze variant wordt ‘Zoeken naar Balans’ genoemd en heeft in principe de voorkeur van Gedeputeerde Staten in Zuid-Holland die dat een jaar geleden in hun coalitieakkoord vastlegden.

Op 15 mei moet de tracékeuze gemaakt zijn, anders komt de rijksbijdrage sowieso op het spel te staan. Het gerucht dat enkele nog lopende onderzoeken niet op tijd klaar zijn en dat er daarom op 15 mei nog geen definitieve keuze bekend gemaakt kan worden verwijst wethouder Strijk naar het rijk de fabelen: “Ik weet niet van wie je dat gehoord hebt, maar neem maar van mij aan dat ik dichter bij het vuur zit en dat dat besluit er gewoon op tijd komt”.

Leiden Regio RijnlandRoute


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×