SP neemt afstand van coalitieakkoord 'Samen Leiden'

Er dreigt een crisis in het Leidse college van D66, VVD, CDA en SP. Die laatste partij wil zich niet langer houden aan één van de 16 punten die de vier partijen na de verkiezingen in 2010 met elkaar vastlegden in het coalitieakkoord ‘Samen Leiden’. Een belangrijk punt daarin is de aanleg van de Ringweg Oost. Deze weg die de Kanaalweg via industrieterrein De Waard en de Kooi moet verbinden met de Willem de Zwijgerlaan is heilig voor collegepartijen VVD en CDA. De SP vindt nu een betere inpassing van de RijnlandRoute zo belangrijk dat die partij de 80 tot 85 miljoen euro die Leiden voor de RWO heeft gereserveerd in extra inpassingsmaatregelen van de RijnlandRoute steken.

Hoe D66 als grootste collegepartij daarover denkt, blijft vooralsnog volstrekt onduidelijk. Raadslid Peter Bootsma bleef dinsdagavond tijdens de commissievergadering hangen in vaagheden en ook fractievoorzitter Paul van Meenen weigert duidelijkheid te scheppen. “We moeten hier maar eens goed over nadenken”, aldus Van Meenen die morgen wil overleggen met de andere collegepartijen.

Dat het de SP menens is, blijkt wel uit de woorden van raadslid Julian van der Kraats, direct na afloop van de vergadering: “Dit is echt een heel hard punt voor ons. We zijn tot nu toe heel netjes met het collegeakkoord omgegaan. Misschien soms wel te netjes.” Maandag heeft de SP de coalitiegenoten ingelicht over het ingenomen standpunt, maar kreeg van D66 nog geen reactie. Van der Kraats hoopt dat D66 met de SP meegaat en de Ringweg Oost opgeeft.

D66-wethouder Strijk houdt onverkort vast aan de aanleg van die RWO en denkt dat ook de provincie niet wil dat Leiden geld overhevelt van de RWO naar de Rijnlandroute: “Het geld voor de ringweg komt voor een belangrijk deel van de provincie. Ik denk dat zo’n besluit ook een nieuwe onderhandeling met de provincie zou betekenen.” Van der Kraats is het niet met Strijk eens. “De provincie vindt de ringweg helemaal niet belangrijk meer. Dat was een oplossing die nodig was in combinatie met de RijnGouwelijn”, zo denkt het SP-raadslid. Dat VVD en CDA zonder meer vasthouden aan de aanleg van de Ringweg Oost, zonder zelfs ook maar naar de SP-voorstellen te willen kijken, noemt hij ‘slechte politiek’.

Leiden Regio RijnlandRoute


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×