Organisaties evenementen overschatten aantal bezoekers

Schattingen van het aantal bezoekers bij evenementen zijn vaak natte vingerwerk, concluderen Joachim Springer en Joost van Zoest, studenten journalistiek aan de Universiteit Leiden. Uitschieter is volgens Van Zoest De Parade, het jaarlijkse rondreizende culturele evenement. De organisatie  rapporteerde dit jaar wederom een record aantal bezoekers. Springer en Van Zoest belden de organisatie en kwamen erachter dat er maar liefst 98.000 vrijkaarten waren uitgegeven. “Een nuance van het record dat wij niet terug lazen in de nieuwsberichten.

Organisaties van evenementen ‘plussen’ nogal eens een aantal bezoekers dat is gekomen. “Evenementen kunnen rapporteren wat ze willen”, stelde Van Zoest afgelopen week in Nieuws071 op Sleutelstad FM.

Het ANP, waar de cijfers vaak als persbericht binnenkomen, neemt de cijfers klakkeloos van de organisatie over. Media die de ANP-berichten vervolgens weer overnemen, varen op de betrouwbaarheid van het persbureau en checken de cijfers evenmin. Sterker: het ANP zet vaak het aantal bezoekers in de kop van het bericht, waardoor het nog meer gewicht krijgt. “Cijfers lijken berichten te objectiveren. Daarvan is in dit geval dus geen sprake”, aldus Van Zoest. Evenementen plussen bezoekers bij het aantal bezoekers om er in aanvragen voor nieuwe subsidies ‘beter uit te komen’. Hoe meer bezoekers, hoe ‘belangrijker’ of ‘succesvoller’ het evenement, hoe hoger de bijdrage van overheden.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×