Foto-tentoonstelling opgravingen Barcın Höyük bij Oudheden

Sinds zaterdag zijn bij het Rijksmuseum van Oudheden foto’s te zien van opgravingen in het Turkse Barcın Höyük. Het gaat om een selectie van de foto’s die Fotografe Rénie van der Putte in 2011 maakte van de Nederlandse archeologen in Barcın Höyük, in het noordwesten van Turkije. De foto’s tonen de wetenschappers in actie: van het daadwerkelijke graven tot het documenteren en analyseren van de ruim 8000 jaar oude vondsten. Die vondsten lopen uiteen van aardewerk, maalstenen, vuurstenen tot eetgerei, en getuigen van het vroegste boerenleven in de regio. De expositie is te zien tot en met 31 maart. Sinds 2005 graaft een Nederlands archeologisch team op te Barcın Höyük. Een van hun opvallendste ontdekkingen bleek het dunwandige aardewerk van klei gemengd met mineralen. Voedsel kon in deze potten op gecontroleerde wijze boven een vuurtje worden bereid, zonder door de hitte uit elkaar te springen. Deze nieuwe wijze van voedsel bereiden betekende een gastronomische revolutie in de prehistorie. De foto’s laten naast de archeologen en hun bijzondere vondsten, ook het opgravingsterrein en het omliggende landschap zien.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×