Leiden haalt banden aan met Nagasaki

Op verzoek van de voltallige gemeenteraad gaat Leiden een formele vriendschapsband aan met de Japanse stad Nagasaki. Waar andere stedenbanden worden afgebouwd of stopgezet, vindt de Leidse raad deze zo belangrijk dat de vriendschap over enkele jaren wellicht wordt omgezet in een echte stedenband. In 2016 wordt de 150e sterfdag van Von Siebold herdacht. Dat zou een mooi moment kunnen zijn om die stedenband aan te gaan.

De vriendschap kost Leiden vooralsnog geen geld. Veel belangrijker is het signaal dat uitgaat van de formalisering. Eerder vroeg de raad om een stedenband met Nagasaki. Daar wil het college liever mee wachten, maar een vriendschapsband viel wel in goede aarde.

De contacten tussen Nederland en Nagasaki zijn al honderden jaren oud. Ruim 200 jaar verliep al het contact tussen Japan en Europa zelfs via Nederlanders. Die waren als enige buitenlanders welkom op het kunstmatige eiland Desjima in de haven van Nagasaki. Binnen Nederland heeft Leiden dankzij Von Siebold een speciale plek. Veel van wat de beroemde arts in Japan leerde en meebracht is in Leiden neergeslagen. In de Hortus, Naturalis en het Museum Volkenkunde.

Een vooorstel van GroenLinks om de stedenband met Juigalpa na 2015 te behouden, kreeg geen steun.

Leiden desjima


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×