De Japanse kinderen kregen van de Ledise studenten in Desjima 'oranjeles'. Dat betekent koekhappen, spijkerpoepen en zaklopen. (Foto's: Joost Kralt).

Oranjefestival Desjima: Spijkerpoepen en koekhappen in Japan

Op het kunstmatige eiland Desjima in de haven van de Japanse stad Nagasaki wordt elk jaar het ‘Oranjefestival’ gehouden. Nagasaki viert daarmee de honderden jaren oude historische band tussen Nederland en Japan. Dit jaar viel het festival op zondag 27 april: de verjaardag van Koning Willem Alexander. Leiden heeft sinds vorig jaar een vriendschapsband met Nagasaki. Die wordt wellicht in 2016 omgezet in een echte stedenband. Dan wordt de 150e sterfdag van Von Siebold – de naamgever van het Japan Museum in Leiden – herdacht.

Vanuit Desjima doet Joost Kralt verslag. De Leidse student volgt East Asian Studies aan de Universiteit Leiden en loopt momenteel stage bij het restauratieproject en museum van de oude VOC handelspost Dejima in Nagasaki: “Er werden oudhollandse spelletjes gespeeld, er was livemuziek en zelfs het Wilhelmus werd gezongen door een lokaal mannenkoor.”

Waarschijnlijk was er maar één plek ter wereld waar dit jaar Koningsdag niet op zaterdag, maar op de verjaardag van de Koning, zondag de 27e werd gevierd: Nagasaki, Japan. Compleet met oudhollandse spelletjes, livemuziek, bier en… oliebollen!

Sinds vorig jaar heeft Leiden een speciale vriendschapsband met de stad Nagasaki. De twee steden hebben dan ook een bijzondere geschiedenis. Tussen 1639 en 1853 was Nederland het enige Westerse land dat handel kon drijven met het relatief afgesloten Japan. Die handel vond plaats op het kunstmatige, waaiervormige eilandje Deshima bij Nagasaki, waar de VOC zijn handelspost mocht opstarten.

Veel kennis en goederen zijn in de 19e eeuw door Phillip Franz van Siebold (in Leiden bekend van het Siebold-huis) naar Leiden gebracht, waar ook de eerste Japanologie-opleiding gestart werd op Universiteit Leiden. Deze geschiedenis wordt nu jaarlijks met Koningsdag gevierd op Deshima, de voormalige handelspost die open is voor publiek en volledig in zijn oude staat terug gebracht wordt.

Op zondag 27 april werd het terrein van Deshima in oranje gehuld voor de derde editie van het ‘Oranje Festival’. Iedereen die iets oranjes droeg, kreeg gratis toegang en Nederlandse studenten van Universiteit Leiden die een uitwisseling doen aan de Universiteit van Nagasaki lieten lokale kinderen en volwassenen zien hoe je moet koekhappen, zaklopen en spijkerpoepen. Er was zelfs een lokaal mannenkoor dat o.a. het Wilhelmus te gehore bracht.

Niemand minder dan Nederlands Consul Generaal in Japan, drs. Roderick Wols, opende de festiviteiten met een proost (‘kampai!’). De festiviteiten waren wellicht wat anders dan een optreden van Armin van Buuren op de Garenmarkt, maar wel dé uitgelezen kans voor Nederlanders in Japan om zich toch nog een beetje in Holland te wanen en een mooie kans om Nederlandse cultuur te laten zien in het buitenland.

Deshima is een bijzondere, historische plek die hét symbool is van de banden tussen Japan en Nederland, met Nagasaki en Leiden in het bijzonder. Het museum is dagelijks geopend en wordt ook regelmatig door Nederlanders bezocht. Sinds vorig jaar heeft KLM een directe verbinding tussen Schiphol en het voor Nagasaki nabijgelegen Fukuoka, waardoor het nu makkelijker is om Deshima te bezoeken dan ooit.

Nederlandse bezoekers van Deshima krijgen nu ook gratis een informatiegids van de Japans-Nederlandse Vereniging van Nagasaki cadeau. Kijk voor meer informatie op de website (www.nagasakidejima.jp) of Like de Facebook pagina (www.facebook.com/nagasakidejima).

Leiden desjima


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×