Leiden krijgt stedenband met Nagasaki

De vriendschap tussen Leiden en de Japanse stad Nagasaki wordt omgezet in een stedenband. De voltallige gemeenteraad vindt dat een goed idee. Ook wethouder Cultuur Jan-Jaap de Haan staat achter het plan. De verloren vriendschap met Nagasaki dook op in een vergeten document waarin de vriendschapsband stond opgesteld. Museum Volkenkunde, de Universiteit en het SieboldHuis moedigen de hernieuwde samenwerking aan.

Chris de Waard in gesprek met Jan-Jaap de Haan over de Leidse stedenbanden.

Terwijl Leiden bezuinigt op stedenbanden, duikt een vergeten vriendschapsband op waar de stad niet om heen kan. Jan-Jaap de Haan meldt dat in de afgelopen jaren zowel de burgemeester alsook de voorzitter van de gemeenteraad van Nagasaki Leiden bezocht hebben met het verzoek de vriendschapsband met Leiden nieuw leven in te blazen. Het initiatief werd ondersteund door Museum Volkenkunde, de Universiteit en het SieboldHuis die hun projecten in Nagasaki graag willen uitbreiden. Zo werkt het SieboldHuis samen met het Deshima Museum dat de oude VOC nederzetting in Japan reconstrueert. “De projecten passen uitstekend in de visie van Leiden: stad van ontdekkingen,” aldus De Haan.

De wethouder geeft aan de band voorzichtig te willen versterken. “Nagasaki heeft Leiden om verkering gevraagd, maar we moeten niet direct ‘Ja’ zeggen en ‘We gaan trouwen en krijgen twee kinderen’. Nagasaki had tot 2011 namelijk nog een stedenband met Middelburg. We moeten daarom diplomatiek handelen,” aldus de wethouder.

Leiden heeft stedenbanden met Juigalpa (Nicaragua), Buffalo City (Zuid-Afrika), Torun (Polen) en Oxford (Engeland). Verder is Leiden in gesprek met Krefeld (Duitsland) om de slapende stedenband met de stad te beëindigen.

Leiden desjima


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×