Hooigrachtbewoners mordicus tegen extra bussen

Het voorstel dat voorzitter Frans Schohaus van het Centrummanagement Leiden gisteren presenteerde in Nieuws071 op Sleutelstad kan rekenen op fel verzet van bewoners van de Hooigracht. Schohaus pleitte voor het op korte termijn verplaatsen van 300 bussen van de Breestraat naar de Hooigracht. Hij vindt dat goed verdedigbaar nu de Breestraat al zo lang de problemen voor de hele stad oplost. Er rijden daar nu zo’n 600 bussen per dag. Die pijn kan best verdeeld worden. De Breestraat kan dan volgend jaar al opnieuw worden ingericht met klinkers in plaats van het huidige asfalt. De bus is er dan te gast en mag niet harder dan 15 kilometer per uur rijden. Schohaus vindt in elk geval de projectgroep Breestraat 2022 van Stadlab Leiden aan zijn zijde, evenals een twaalftal winkeliersverenigingen uit het centrum.

Bewoners van de Hooigracht reageren woedend. “Zo’n verhuizing kan op fel verzet van ons rekenen”, laat Hooigrachtbewoner Arno Verhagen weten. Al eerder voerde hij met andere Hooigrachtbewoners actie tegen de komst van bussen, die ten gevolge van de RijnGouweLijn over de route Hooigracht-Langegracht zouden gaan rijden.

De luchtkwaliteit op de Hooigracht voldoet nog steeds niet aan de wettelijke norm voor stikstofdioxide. Dat blijkt uit het Luchtkwaliteitsplan 2012- 2014 van de Omgevingsdienst West-Holland. Er is regelmatig sprake van filevorming en extra bussen over de Hooigracht zullen de luchtkwaliteit alleen maar verder verslechteren. Dat is voor de bewoners onaanvaardbaar.

Verhagen: “Wij laten niet met onze gezondheid sollen. Mocht de gemeente dus besluiten toe te geven aan de voorstellen van het Centrummanagement, dan zullen wij dat keihard bestrijden. Het spandoek, dat we destijds over de Hooigracht spanden, kan zo weer uit de kast worden gehaald.”

De Hooigrachtbewoners weten zich gesteund door de wijkvereniging Pancras-West. Voorzitter Jaap van Meijgaarden bevestigt dat. “Wij staan vierkant achter onze bewoners. Verdere overschrijding van de norm voor stikstofdioxide is onaanvaardbaar en zal met succes bij de bestuursrechter kunnen worden bestreden,” zo laat hij weten.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×