CDA Leiden verbijsterd over coffeeshopplannen Lenferink

13

Het CDA in Leiden is ‘verbijsterd’ over het voorgenomen coffeeshopbeleid van burgemeester Lenferink. De burgemeester wil een aantal zaken aanpassen en stuurde zijn plannen dinsdag naar de gemeenteraad. Zo stelt hij voor dat coffeeshops voortaan pas om 17.00 uur open mogen in plaats van om 16.00 uur. Verder wil hij het ingezetenencriterium niet toepassen, omdat er in Leiden geen drugstoerisme is. Tenslotte stelt de burgemeester voor om ook het afstandscriterium te schrappen. Daarin staat hoe groot de afstand moet zijn tussen een coffeeshop en een middelbare school.

Patrick Meijer in debat met secretaris Anton Verschelling van de Leidse Vereniging van Cannabis Detaillisten.

Volgens Lenferink is de aanpassing van de openingstijden voldoende om te voorkomen dat scholieren na de les de coffeeshop induiken. CDA-fractievoorzitter Patrick Meijer is het daar hardgrondig mee oneens: “De burgemeester maakt de omgeving van de school onveiliger. Het is naïef om te denken dat er om 17.00 uur geen leerlingen meer zijn rondom scholen. Als de leden van de toneel- of muziekgroep van school na de repetitie zo de coffeeshop induiken, denken ouders wel twee keer na voor ze hun kind aan buitenschoolse activiteiten laten deelnemen.” De plannen van de burgemeester omschrijft hij als roekeloos.

Delen

13 reacties

 1. hardwerkende Nederlander op

  Dat is een goede vraag van FvdM, aangezien de SP fractie enkele verwoede cannabisgebruikers in haar gelederen telt die maar niet van de verslavende ‘snoepjes’ af kunnen blijven…

  Wat een grapjas deze eerste burgert. Begint weer aardig te lijken op de idioterie die hier in de jaren tachtig plaatsvond met bordjes als ‘kernwapenvrije gemeente’ of boycot outspan actie. Want wij zijn in Leiden altijd héél anders dan in Den Haag wordt besloten. Toch? Wordt tijd dat de eerste burgert eens goed op z’n kloten krijgt van Den Haag/Opstelten.

 2. Eveline de Wit op

  Goed idee van de burgemeester!
  Immers maakt de afstand tussen coffeeshop en school geen bal uit. Wel eens van whatsapp gehoord CDA?
  Kinderen die willen blowen laten de wiet halen door oudere jongeren van 18 jaar en ouder net als in de supermarkt de drank.
  Nu al na schooltijd, na de plannen van de burgemeester iets later na schooltijd.

 3. de afstand moet zo ie zo geschrapt worden, want sommige coffeeshops in Nederland zaten er eerder dan dat er een school was en vervolgens moet de coffeeshop verplaatsen. Vaak veroorzaken coffeshops geen overlast dat zijn vaak de harddrugs gebruikers. stop nu eens met de pleziertjes weg te nemen bij de mensen onder het motto het is niet gezond. We hebben nu vergrijzing, maar als de cabinetten dit beleid door voeren dan worden we dadelijk allemaal 150 jaar oud, wat is dat dan utopia volgens het cda.

 4. Het is een dolle boel hier, de een staat stijf van de drugs, de ander heeft nog alcohol in zijn lijf na weer doorzakken in zijn favoriete overlast veroorzakende café.

 5. nog een buuop rtbewoner op

  Er zit hier een coffeeshop èn een café om de hoek. In de 3enhalf jaar dat ik hier woon geen enkele keer last gehad van de coffeeshop, maar wel regelmatig van het café. Is er niet een hoop lawaai dan ligt er wel weer gebroken glas op straat. Niet dat je mij hoort klagen overigens, maar de overlast die coffeeshops zouden veroorzaken heb ik nog niets van gemerkt. Verder snap ik sowieso het CDA-standpunt niet, elk uurtje dat coffeeshops korter open zijn is toch alleen maar meegenomen in hun optiek? Alsof het daadwerkelijk een verschil maakt of die dingen om 4 of om 5 uur opengaan…

 6. @eric
  Dat klopt ik werk er letterlijk dagelijks mee, maar ja gebruiken dat moet ieder zelf wezen. Alleen leg jij mij dan eens uit waarom een coffeshop moet verplaatsen voor een school die nieuw gebouwd wordt in de omgeving? Of waarom de plezieren van de mens ontnomen moeten worden voor de regering (rookverbod, tabak en alcohol verkoop naar 16 jaar, wietpas) en kom nu niet met een antwoord want de zorg wordt zo duur, want dan mag je de salarissen eerder aanpakken en de vele graaiers die ertussen zitten. Helaas wil de regering alles gezonder en beter en dat betekend automatisch dat we allemaal langer zouden kunnen leven en wat zijn dan de kosten van de zorg. Dit zal jij waarschijnlijk niet met mij eens zijn en dat mag, want iedereen heeft het recht om zijn eigen mening te hebben zolang de regering dit nog toelaat.

 7. @hardwerkende Nederlander: je loopt achter. Opstelten heeft al een oekaze uit doen gaan, Leiden loopt gewoon in de pas met het landelijk beleid.

  Het is jammer dat het CDA zo’n dwaas achterhoedegevecht voert. En dan ook nog eens doet alsof de situatie niet al lang zo was. En dan ook nog zo gek doet alsof de gemiddelde scholier niet precies weet waar de koffieshops zitten en hoe laat ze open zijn en hoe je er moet komen; 150 meter is zelfs lopend geen probleem.

  Nee, ik denk dat ze bij het CDA een whisky of wat te veel op hadden toen ze deze reactie formuleerden en luid brallend verkondigden. Want hypocrisie, ja, daar weten ze bij het CDA echt alles van.

 8. Mevr. Blauw-Knoop op

  HWN, hoeveel raadsleden van alle fracties kunnen niet van de verslavende drankjes afblijven?

 9. Het imago van Leiden: coffeeshops, outletstores en paupers. Succes verder d’r mee…

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline