Petitie tegen ‘vergiftigde’ straten en katten

16

De Gemeente Leiden moet stoppen met het gebruik van het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. Dat vindt Marit Wormgoor van het bewonersinitiatief ‘Geen gif-troep op Leidse stoep’.  De gemeente is afgelopen jaren diverse keren geïnformeerd door milieu-organisaties en de Partij voor de Dieren over de feiten rond Roundup, maar blijft opdracht geven om het gif te spuiten om onkruid te bestrijden. Het gif blijkt echter ook gevaarlijk voor dieren wanneer het op straten en stoepen wordt gespoten.

Marit Wormgoor strijdt tegen het gebruik van RoundUp door de gemeente Leiden.

Wormgoor merkte dat de poezen uit haar straat plotseling tegelijkertijd ziek werden en startte namens bezorgde stadgenoten een petitie, die inmiddels al ruim 200 keer is ondertekend. De petitiestarters willen dat Leiden stopt met het spuiten van gif en wijst op andere gemeenten die wel al tegen Roundup waren en kozen voor niet-gevaarlijke bestrijdingsmethoden. Vanavond zullen zij dan ook het probleem aankaarten bij de commissie met betrekking tot de Nota Dierenwelzijn.

Delen

16 reacties

 1. Dit is een intressant stuk. Oke ik ben tegen het gif dat gespoten wordt en oke ik vind het erg voor de katten die ziek worden. Toch zou ik het niet aankaarten biij de nota dierenwelzijn, want we praten over "huis"dieren dus de welzijn van die dieren wordt in gevaar gebracht door de eigenaren. Ik zou daarom eerder zeggen laat alle huisdieren chippen en zodra deze dieren opgepakt worden de eigenaar een boete geven. Nu niet weer allemaal mensen van een kat heeft ze ruimte nodig en terretorieum afzetten, want dan moet je geen kat als huisdier nemen. Helaas zullen deze reacties wel weer komen.

 2. @dennis:
  Hoe kun je de bazen en/of bazinnen van de katten beboeten, voor t feit dat hun dieren buiten lopen?
  Bovendien is het de gemeente, die deze troep gebruikt, niet de baasjes van de katten…
  Jouw reactie raakt kant noch wal en slaat de plank volledig mis, je bent niet goed wijs…

 3. veel gekker moet 't nie worden op

  Wat vindt de partij voor de diertjes van de vergiftigde straten die ontstaan door het nieuwe Leidse coffeeshopbeleid van de PVDA burgemeester? Je zou bijna denken dat het welzijn van dieren in deze stad belangrijker is dan dat van onze kinderen…

 4. Piet Pekelharing op

  Hoe weet mevrouw Wormgoor nu zo zeker dat die pluizenbollen ziek zijn geworden van Roundup?

 5. Ome Koos zegt het kort en krachtig (vanwege de ademnood): Oprotten met die Roundup rotzooi. Of spuit het maar in je eigen achtertuin dames en heren opdrachtgevers. Nee, spuit het maar in je eigen hol. Gesnopen!

 6. @KillRdevil

  zoals ik al aangaf ben ik niet voor het vergif en heb ik geen moeite met dieren, maar wel met eigenaren van huisdieren met nogmaals de nadruk op huis die hun dieren de straat op sturen. Vervolgens lopen deze mensen te klagen, maar deze mensen klagen niet dat katten in andermans tuinen schijten en urineren, maar wel als dan hun dier wat aan wordt gedaan en omdit te voorkomen kan je dus eigenaren beboeten. Aan jou reactie te horen vind jij het normaal dat je last heb van andermans dieren en ontlasting. Ja jij mag mij niet goed wijs vinden, maar leg jij mij dan uit waarom hondenbezitters hondenbelasting betalen en zelfs beboet kunnen worden als ze de behoefte van het dier niet oprapen, waar is hier dan de gelijkheid.

 7. Jantine van Leyden op

  Nou Piet, als je je even had verdiept in de materie, had je zelf kunnen lezen hoe schadelijk dit gif is. Het is schandalig dat gemeente dit spul nog gebruikt. En het is niet alleen een bedreiging voor de dieren, maar ook voor mensen.

  En Dennis, je gaat compleet van de topic. Het gaat er om dat gemeente Leiden alle inwoners vergiftigt: mens en dier. En daar moeten ze mee stoppen. Zo simpel is het!

 8. @jantine,

  Ik dwaal volgens u van de topic af oke dan doe ik dat op uw reactie waarschijnlijk in uw ogen ook. ik ben chemicus en ja weet dat die zooi schadelijk is, maar kijkt u eens in uw keukenkastjes wat u haalt aan boodschappen of het verkeer wat er om u heen rijdt. Wilt u de gemeente of de overheid daarvan ook allemaal de schuld geven van de schadelijkheid voor mens, dier en plant?

 9. Jantine van Leyden op

  Dennis, wat er in mijn keukenkastje staat en hoe ik het gebruik, kan ik gelukkig zelf bepalen. Maar als er artikelen verkocht worden die schadelijk zijn voor mens en/of dier, heeft de overheid daar wel degelijk een taak in. Daarom zal Nederland Roundup ook verbieden. Die motie is al aangenomen, maar de ingangsdatum is uitgesteld. Leiden hoeft niet te wachten op de wet om met Roundup te stoppen, want er zijn genoeg niet-giftige alternatieven.

 10. @dennis:

  Jij komt 100% zeker weten niet uit Leiden, anders zou je weten dat er in Leiden GEEN hondenbelasting wordt betaald!!
  Dus waar maak jij je dan druk om??

 11. killRdevil,

  sorry maar kom wel degelijk uit leiden heb op de marnix op school gezeten en daarna het visser t hooft lyceum in de kagerstraat vervolgens hogeschool leiden bioscience park. Geef je alleen aan dat dieren bezitters zelf verantwoordelijk zijn en dat dit niet enkel in Leiden gebeurd, maar ook in andere steden. Helaas blijven jullie bij het idee dat een kat naar buiten moet en dat ieder daar last van moet hebben die netjes zijn tuintje bij houdt en een plantenspuit helpt hier helaas niet tegen en die beesten voer met sambal geven dat gaat tegen mijn princiepes in want nogmaals die dieren zijn hier niet de schuldige, maar de eigenaren.

 12. @Dennis:
  Jij komt zeker weten niet uit Leiden, iedere Leidenaar weet namelijk dat er geen hondenbelasting wordt betaald, maar wat was t eerste waar jij mee kwam?

  Ik citeer:

  Ja jij mag mij niet goed wijs vinden, maar leg jij mij dan uit waarom hondenbezitters hondenbelasting betalen en zelfs beboet kunnen worden als ze de behoefte van het dier niet oprapen, waar is hier dan de gelijkheid.

  Je spreekt hier jezelf dus tegen…

Over de auteur

Je bent nu offline