Internationaal wetenschappelijk symposium over authenticiteit bij Volkenkunde

Museum Volkenkunde organiseert volgende week vrijdag het internationaal wetenschappelijk symposium ‘What is Authenticity? Questions of authenticity and authentication in ethnographic museums.’ In de ochtendsessie zal authenticiteit als concept en theoretisch vraagstuk centraal staan. “Wat betekent authenticiteit in de context van een volkenkundig museum en binnen de antropologie? Kan een object wel volkenkundig authentiek zijn, terwijl het vanuit archeologisch of kunsthistorisch perspectief eigenlijk als ‘niet echt’ wordt beschouwd? Wat is de waarde van het begrip authenticiteit wanneer we bijvoorbeeld spreken over immaterieel erfgoed.”

Aan de hand van lezingen van prof. Rosemary Joyce (UC Berkeley), prof. Sally Price (College of William and Mary) en dr. Wim van Zanten (Universiteit Leiden/UNESCO) zal op deze en andere vragen worden ingegaan. Tijdens de middagsessie staan case studies centraal. Prof. Oliver Watson (University of Oxford) zal spreken over twee iconische middeleeuwse Islamitische objecten. Dr. Cristiana

Panella (KMMA, Tervuren) zal het concept authenticiteit bespreken in het kader van de internationale handel in Malinese terracotta’s. Conservator Indonesië van Rijksmuseum Volkenkunde, drs. Francine Brinkgreve gaat in op de authenticiteitproblematiek rond enkele topstukken uit de recent aan het museum geschonken Liefkes collectie en Martin Berger, conservator Midden- en Zuid-Amerika van Rijksmuseum Volkenkunde staat stil bij recent onderzoek naar een Mixteekse schedel uit de collectie van het museum, waarvan er wereldwijd slechts elf bekend zijn. “Zijn de beroemde schedels, gedecoreerd met mozaïeken van turkoois, echt of niet? En wat betekent het begrip echt in deze context?” Aanmelden voor het symposium kan via Ninja.kleikamp@volkenkunde.nl

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×