Lenferink: gemeentewiet is theoretische discussie

Burgemeester Lenferink gaat een lijstje maken met de voor- en nadelen van een gemeentelijke wietkwekerij. Een meerderheid van de raad steunt een verzoek dat GroenLinks daarover in wil dienen. Maar veel meer dan de zaken op een rij zetten, gaat de burgemeester niet doen. Het mag niet van het kabinet en dus blijft het een theoretische discussie. Los daarvan voelt Lenferink er ook niet veel voor. Wel ziet hij de noodzaak van het reguleren van de teelt en inkoop van wiet. “Nu worden coffeeshophouders gedwongen om contacten te onderhouden met de onderwereld. En dat is niet zo’n prettig circuit.”

Achtereenvolgens CDA-fractie-voorzitter Patrick Meijer en burgemeester Lenferink in gesprek met Chris de Waard over het Leidse coffeeshopbeleid.

Als het kabinet de regels wel wil versoepelen, ziet Lenferink meer in een vergunning waarbij de coffeeshophouders hun eigen handel gaan kweken. Dan hoeven ze geen zaken meer te doen met criminelen en ook kunnen er dan makkelijker voorwaarden worden gesteld. Bijvoorbeeld aan het percentage THC, de verslavende stof in wiet. Dat is nu soms zo hoog dat er eigenlijk sprake is van harddrugs. Ook het ‘Belgische model’ vindt de burgemeester wel interessant. Daar bestaan wiet-cooperaties waar particulieren een paar planten per persoon inbrengen. Die worden centraal verbouwd en de opbrengst wordt vervolgens verdeeld. In Belgie houdt dat model juridisch stand, in Nederland is er nog geen voorbeeld van zo’n cooperatie bekend.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×