(Foto: Richard Koolen).

ZZ Leiden verliest midweekse topper

Woensdagavond verloor ZZ Leiden voor het eerst dit seizoen een thuiswedstrijd. Uitgerekend op de verjaardag van coach Toon van Helfteren slaagden de mannen van ZZ Leiden er niet in om rivaal GasTerra Flames een nederlaag toe te brengen. In de spannende slotminuten gaf de ploeg de wedstrijd uit handen. Met 66-68 ging Groningen met de overwinning er vandoor.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden voor de afgelopen week overleden Parker Leiden coach Henny Blom en het overlijden van de moeder van één van de Groningen spelers. ZZ Leiden begon slecht aan de wedstrijd en liep al snel tegen een 12 punten achterstand aan (4-16). De Groningse ploeg verdedigde sterk en heerste onder de borden, waardoor ZZ Leiden moeite had om te scoren.

De ruststand 28-37 was zelfs enigszins geflatteerd. Aanvankelijk behield Groningen in het derde kwart de marge van 12 punten (33-45), maar een run van 13 tegen 2 bracht de ploegen aan het einde van dat kwart vrijwel naast elkaar (46-47). In het vierde kwart kwam ZZ Leiden voor eerst op voorsprong en liep zelfs uit naar een marge van 8 punten (55-47). Maar Groningen kwam langszij en het publiek kreeg een zeer spannend slot te zien. Kansen op de overwinning waren er voor de Leidse ploeg. Maar Bekkering en Cunningham misten vanaf de vrije worp lijn. Met nog 8 seconden te gaan leken de ploegen op Over Time af te gaan. Maar uitgerekend enfant terrible Rogier Jansen besliste de wedstrijd vanaf de vrije worp lijn, na een onnodige fout van Cunnigham.

Coach Toon van Helfteren had er flink de pest in: “Andermaal slagen we niet een wedstrijd met een voorsprong tot een goed einde te brengen. Ik denk dat we vooral veel te veel aanvallende rebounds hebben weggegeven. Uit 18 stuks maken zij 19 punten en dat is natuurlijk te veel. Tel daar onze balverlies bij op en zij komen aan een behoorlijk aantal punten. Zij hadden hun huiswerk goed gedaan.”