Salon boerhaave ‘Handle with care!’

Volgende week woensdag spreken Rina Knoeff en Hieke Huistra tijdens Salon Boerhaave over het gebruik van anatomische preparaten. In de lezing Handle with care! worden preparaten niet bekeken als kunstzinnige museumstukken, maar als basismateriaal in actieve medische praktijken. Wie bekend is met anatomische preparaten is gewoonlijk getroffen door de delicate en intrigerende schoonheid ervan. Het besef dat veel van die preparaten gemaakt zijn van menselijk materiaal, zorgt ervoor dat de meeste mensen een gepaste afstand in acht nemen. Dit was niet altijd zo. Vroegmoderne anatomen, zoals Frederik Ruysch, namen preparaten regelmatig uit de pot om ze verder te bewerken of om ze te laten zien aan het publiek. Ook in de 19de eeuw werden preparaten actief gebruikt in medisch onderwijs en onderzoek. Rina Knoeff is onderzoeker aan de Universiteit Groningen, bij de afdeling vroegmoderne geschiedenis van de Faculteit der Letteren. Het onderzoek waarover zij tijdens Salon Boerhaave vertelt, heeft zij ver­richt aan de Universiteit Leiden in het kader van een post-doc programma Cultures of Collecting, een analyse en beschrijving van Leidse anatomische verzamelingen. Hieke Huistra werkte als AIO binnen dit project aan een promotieonderzoek naar pathologische anatomische preparaten. De lezing duurt een uur en begint om 14.00 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig. Meer informatie staat op www.museumboerhaave.nl.  

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×