De taxus links op de foto wordt gekapt om plaats te maken voor de vlaggenmasten. Die moeten op hun beurt wijken voor de K(r)oningslinde die op 30 april wordt onthuld. (Foto: Chris de Waard).

Taxus moet wijken voor K(r)oningslinde

De Koningslinde die de gemeente Leiden gaat planten ter ere van de inhuldiging van Koning Willem Alexander past alleen in de voortuin van het Bestuursbureau van de Universiteit Leiden, als een van de taxussen wordt gekapt. De vlaggenmasten die nu nog midden in de tuin staan worden een stuk naar links verplaatst. In het midden van de tuin komt de Koningslinde met daar omheen een natuurstenen rand met daarop een sierhekwerk dat speciaal wordt gemaakt door de Leidse smid Sjaak van der Geijn.

GroenLinks gaat de kwestie aankaarten bij het college van Burgemeester en Wethouders. De partij vindt het vreemd dat de ene boom gekapt wordt om plek te maken voor een andere. “Het zou toch absurd zijn als Leiden ter ere van de nieuwe koning een monumentale boom kapt. In andere steden zetten ze er juist bomen bij”, aldus Jan Thijs Nieborg, raadslid namens GroenLinks.

Het was de bedoeling om de Koningslinde al deze week te planten. Een woordvoerder van de Universiteit Leiden denkt nu dat het iets langer gaat duren. Er loopt nog een fauna-onderzoek en het wachten is nog op de uitslag daarvan. De universiteit wil zeker weten dat er geen vogels aan het broeden zijn in de neer te halen taxus.

Voor het kappen van de taxus heeft de universiteit overigens geen kapvergunning nodig. De gemeente heeft de regels onlangs vereenvoudigd. Bomen op eigen terrein mogen gekapt worden, tenzij ze op de zogenaamde ‘groene lijst’ van de gemeente staan.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×