ZZ Leiden overklast Groningen

ZZ Leiden won woensdagavond volstrekt verdiend van GasTerra Flames. Met duidelijke cijfers werd de Groningse ploeg naar huis gestuurd: 75-52. In haar eigen Vijf MeiHal liet de ploeg van Toon van Helfteren zien dat er in wedstrijd één niets te halen viel. Op alle fronten was de Leidse ploeg de meerdere. Door de overwinning komt ZZ Leiden op 1-0 voorsprong in de halve finale om het kampioenschap van Nederland.

Audiofragment: Rolf Marselis sprak na de wedstrijd met coach Toon van Helfteren en spelers Arvin Slagter, Worthy de Jong, Mohammed Kherrazi en Ross Bekkering.

“Dit was een echte play-off wedstrijd”, aldus Toon van Helfteren. “Degene die de meeste intensiteit op het veld laat zien en de meeste wil heeft om te winnen komt als overwinnaar te voorschijn. Ondanks de duidelijke cijfers denk ik toch dat dit een lange reeks zal gaan worden, daarvoor zijn beide ploegen teveel aan elkaar gewaagd.”

Met veel spanning was uitgekeken naar de start van de halve finale. Ook het publiek in de nagenoeg uitverkochte Vijf Meihal was niet zeker van zijn zaak. Een eenvoudige wedstrijd zou het zeker niet worden.  Maar na een gelijk opgaand eerste kwart (17-16) gooide ZZ Leiden de versnelling er op. Natuurlijk werd de ploeg geholpen door het onhandige spel en een reeks aan onsportieve en technische fouten van Groningen. Overigens allen terecht gegeven door de scheidsrechters. Maar dat doet teveel onrecht aan het spel van ZZ Leiden. Verdedigend klopte het andermaal bij Leiden. En als het dan ook aanvallend weer loopt beleeft het thuispubliek een geweldige avond.

Play-off basketbal is fysiek en intens basketbal. En ZZ Leiden had dat beter op haar vizier dan de Groningse ploeg. De ruststand sprak boekdelen: 42-26! Op alle fronten werd GasTerra Flames afgetroefd. Opvallendste man op het veld was Mohamed Kherrazi. Hij speelde misschien wel zijn beste wedstrijd in Leidse dienst. Verdedigend robuust en aanvallend zeer sterk. Bij de rust had hij een puntentotaal van 11 punten.

In het begin van het derde kwart stokte de aanvalsmachine van Leiden. In een rommelige fase kwamen beide ploegen nauwelijks tot scoren toe. Leiden liet Groningen echter nauwelijks dichterbij komen (59-35). Bij aanvang van het vierde kwart was duidelijk, dat ZZ Leiden haar eerste overwinning in de halve finale zou gaan boeken. ZZ Leiden leek zelfs uit te lopen naar een marge van 30 punten. Onder aanvoering van Worthy de Jong ging Groningen verder over de knie. Maar verder dan 28 punten (72-44) kwam de ploeg niet. Coach Van Helfteren zag gelegenheid om veel door te wisselen zodat dragende spelers met oog op wedstrijd twee meer rust konden krijgen. Voor het publiek kon de wedstrijd al niet meer stuk. Terwijl de Groningse aanhang steeds stiller werd, nam het volume en gezang van de Leidse fans alsmaar toe. En gelijk hadden ze. ZZ Leiden speelde een heerlijke wedstrijd en gaf GasTerra geen schijn van kans. Eindstand: 75-52.

3 mei wacht wedstrijd twee in Groningen. Op 7 mei staan de ploegen weer in de eigen Vijf Meihal voor wedstrijd drie. Wordt vervolgd.