Rijksmonument moet wijken voor winkelsteeg

9

Amina van Rossum van Kadowinkel Het Steentje heeft de strijd om het behoud van haar monumentale winkel verloren. De Raad van state heeft de gemeente in het gelijk gesteld en dus mag het pand Breestraat 68 gesloopt worden. Op de plaats van het winkelpand komt de Catharinasteeg. Deze nieuwe winkelsteeg gaat de Breestraat met de Aalmarkt verbinden.

Een impressie van het Stadsgehoorzaalblok met de Catharinasteeg. (Video: Gemeente Leiden).

Amina van Rossum van Het Steentje vindt de sloop van haar pand onzin. Ze wees daarom tot nu toe elk voorstel van de gemeente af en stapte naar de Raad van State. Die stelde de gemeente gisteren dus in het gelijk. Wethouder Van Woensel beloofde de gemeenteraad eerder om te blijven proberen om er met Van Rossum uit te komen via een ‘minnelijke verwerving’. Lukt dat niet dan volgt onteigening.

Delen

9 reacties

 1. J. Bordewijk op

  Nog een steeg, waarschijnlijk voetgangersgebied. Waar de fietsers je om de oren vliegen. Er is werkelijk geen lol aan om in Leiden in de zogenaamde voetgangersgebieden te lopen. Ze zijn vervuild (gemeente: wanneer je wil voorkomen dat mensen in andere plaatsen gaan winkelen moet je schoonmaken, vaker dan nu, leeg de prullenbakken een paar keer per dag zoals in Den Haag) en fietsers bellen zelfs om voorbij te kunnen. Handhaven ho maar! Meer irritatie dan plezier dus…. van mij mag mevrouw van Rossum in haar winkel blijven. ’t Wordt niets, die steeg. Lege winkels, vuilnis, fietsers. Of heb ik teveel azijn gedronken?

 2. Die rotzooi en chaos en het ontbreken van handhaving zijn wat men lekker Leids noemt. Het maakt de stad brutaal bruisend. Dat zal toeristen aantrekken, zeggen ze.
  Bordewijk, u zult waarschijnlijk beschuldigd worden van bovenmatige azijnafscheiding, dat werden tegenstanders van de RGL ook, net als tegenstanders van andere geld verslindende prestigeprojecten. Het wordt inderdaad een overbodige steeg, net zo overbodig als al die voor leegstand gebouwde winkels. Maar wanneer politieke macht, hoe dom de besluiten ook, en het grote geld samenspannen, wat heel vaak gebeurt, is de burger machteloos, ook bij de Raad van State.

 3. Helaas.. hier krijgt men spijt van, maar dan is het te laat.
  Zo zie je maar dat het predicaat Rijksmonument geen enkele waarde heeft. Jammer!!

 4. Hoera, een brede brug, een 6 meter brede steeg, een ideale racebaan voor fietsers en scooters en dat in een wandelgebied. Die fietsers zijn op de presentatie maar weggelaten. Leuk voor die winkels daar. Een baan van niks naar nergens, volslagen overbodig. Leg die brug maar bij de Valk.

 5. De Leidse Politiek op

  Wat een azijngeplas van domme reaguurders zonder kennis van Leidse zaken. Zo’n steeg van leegstaande winkel naar 268ste kapper of van Zeemanfiliaal naar stinkende snackbar is heel belangrijk voor de Leidse economie en werkgelegenheid. Zwerfvuil en omvergereden voetgangers maken de stad levendig en boeiend. Waarom handhaven en opruimen als het geld ook gebruikt kan worden voor spannende projecten van onze vrienden in de bouw- en vastgoedwereld, ook als de bouwwerken volgens al die azijnspuiters overbodig zijn. Maar domme burgers kunnen dat niet begrijpen, denken te klein en moeten dus hun mond houden. Laat belangrijke zaken nu maar aan ons over. Samen met onze makkers in de zakenwereld regelen wij het wel. Zelfs de SP, GroenLinks en de PvdA zien dat in.

 6. Wat is het toch ontzettend eenvoudig om erg stom te zijn .Ik ga ook maar de politiek in ,want scheef wordt zo gemakkelijk recht. Alleen niet jouw RECHT !En wat betekent tegenwoordig nog RIJKSMONUMENT ?Zo hoog gekwalificeerd en niks waard !Geldt dat ook voor onze hoog opgeleide wethouders ??

 7. Tjonge , er is al een website en een glossy magazine.
  Over een steeg die er nog niet is!

  Uit die glossy (die winkeliers naar de Catharinasteeg moet lokken):
  "Omdat wij als geen ander ons hart hebben verpand aan de historische rijks- en gemeentemonumenten van Leiden, is daar in het ontwerp eindeloos rekening mee gehouden."

  Tja, afbreken is ook een vorm van "rekening houden met".

 8. Wat een getetter en inhoudsloos kabaal.

  Lees: http://www.raadvanstate.nl/uitspraken/zoeken-in-uitspraken/tekst-uitspraak.html?id=75186&summary_only=&q=Breestraat+68+Leiden

  Het betoog van de bezwaarmakers heeft op elk door hen naar voren geschoven onderdeel gefaald. Voor J. Gijsman zullen de druiven zuur zijn: hij is niet als belanghebbende aangemerkt. Beetje goedkoop om dan hier zo’n (inhouds)loze reactie te plaatsen. Rancuneus en kleinburgerlijk. Vereniging Heemschut moet zich schamen dat het überhaupt een bezwaar heeft ingediend tegen een plan dat een sterk verwaarloosd stukje stadscentrum van een facelift voorziet.
  Ook goed om te lezen in de uitspraak dat een bezwaarmaker in Santpoort-Zuid woonachtig was, en dat andere bezwaarmakers op 800 meter tot 2 kilometer afstand woonden.
  Drie bezwaarmakers, waarvan 2 niet ontvankelijk… Ach, gelukkig is er internet zodat ze nog even kunnen doorgaan met hun gezeur.

  @Rink: waarom zou er niet al een website zijn? Ook voor aankomende bouwprojecten, concerten en tentoonstellingen worden vaak al websites gemaakt. Het is toch een goede manier om mensen te informeren?
  Wil je dat de inwoners van Leiden verstoken blijven van informatie?
  @Raspoetin & Jean: lees de uitspraak en je begrijpt waarom dit pand geen historische waarde vertegenwoordigt. In de loop van de tijd hebben er vele aanpassingen plaatsgevonden. Dat specialisten op dit vlak de ingreep zien als een voorwaarde om het historisch stadsgezicht te beschermen, wordt in de uitspraak in ieder geval aannemelijk gemaakt.
  Maar wat is jullie alternatief: dit stuk Leiden verder laten verloederen?
  @A.N.: in de binnenstad is amper langdurige leegstand van winkels. Daarnaast veranderen winkelconcepten en in het Aalmarktproject wordt daarin voorzien. Niet meegaan met de tijd is een garantie op leegstand.

  Ik denk dat over 20 jaar de communis opinio weleens kan zijn dat Hillebrand en Van Woensel hier een belangrijke bijdrage aan het herstel van Leiden hebben gegeven en ze een standbeeld verdienen.

  Uiteraard is het triest voor de eigenaars, maar alles wijst erop dat zij op een keurige manier worden uitgekocht.

 9. thea de graaf op

  Schandalig om ons erfgoed aan te tasten.Mogelijk kan men van dit pand een entree maken.Maar de naam klopt niet , er is al een Chatarinestraat in Leiden.Wanneer het een gemeentezaak betreft mag men wel een rijks monument slopen, dat moet jij eens proberen als particulier.
  De gemeente en het rijk haalt zich hier mee erg omlaag .
  Wat is de waarde nog van een rijksmonument.
  Ach het maakt niet meer uit . De Hoogstraat wordt ook al verpest met een grote terrasboot. Schandalig gemeente.Waarom wordt er niets aan de bewoners/gebruikersgevraagd?????????

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline