Kunstzinnige uitzending Cultuur071

Het was bij cultuur071 vandaag een kunstzinnige uitzending. De directeur van de Lakenhal, Meta Knol, was studiogast. Zij vertelt onder meer hoe zij museumdirecteur werd en dat ze net zo van zestiende-eeuwse kunst houdt als van moderne kunst. Hoe je een tentoonstelling organiseert en hoeveel tijd daarin gaat zitten, komt eveneens aan bod. Zoals altijd schoof een aantal andere gasten aan bij de studiogast.

Zo vertelde Jo Verhoeven van de bewonerscommissie van de Zeeheldenbuurt over de reünie die in het K&G gebouw plaatsvindt. Daarvoor komen mensen die in de buurt hebben gewoond overal vandaan, zelfs uit Portugal. Resi van der Ploeg, die dit jaar vanuit de Lakenhal de Kunstroute organiseert, verwisselde vervolgens van plaats met Jo Verhoeven. Dit keer, vertelde Resi, moesten er keuzes gemaakt worden, wat al illustreert hoeveel kunstenaars Leiden rijk is. Nieuw in de kunstroute zijn de twitterloop en het jonge Leidse bedrijf Comify. Er is een website waarop je alle actuele informatie vindt: www.kunstrouteleiden.nl en je kunt het routeboekje afhalen bij het visitors centre en in de Lakenhal. Cultureel correspondent Diana van den Driessche blikte kort terug op het ook al zo drukke weekend (14 en 15/09) van de open monumentendagen, de autoloze zondag, de nacht van kunst en kennis en de start van het nieuwe theaterseizoen en kondigde de stadspicknick op de Burcht aan waar PS|theater het ene themajaar afsluit en het nieuwe themajaar ‘de Hoop van Leiden’ opent (www.pstheater.nl). Ook dat evenement is onderdeel van de kunstroute van 28 en 29 september.

 

Na elven kwam Greet Meesters samen met hoofdpersoon Iris vertellen over het buurtproject ‘Joehoe musical’ in de wijk Groenoord. Met dat project willen ze oud en nieuw met elkaar verbinden. Dat is wel nodig omdat er zoveel veranderd is in Groenoord, met de herinrichting van de Willem de Zwijgerlaan en de nieuwe wijken Nieuw Leyden en Nieuw Groenoord. Dat er niet alleen op het gebied van de beeldende kunst van alles te doen is de komende tijd, maar ook op muziekgebied, vertelt Peter Visser, onze muziekcorrespondent (www.muziekgezien.blogspot.nl). Direct aansluitend vertelt Govert de Kok in de studio over de film Borgman. Die draait nog steeds in Trianon en het is volgens Govert een echte aanrader (www.bioscopenleiden.nl).

Audiofragment: Luister hier de volledige uitzending terug met studiogast Meta Knol

Er is in de volle uitzending, waar studiogast Meta Knol ook nog heeft kunnen vertellen over de tentoonstelling Utopia die vanaf 22 september voor het publiek geopend is (tot en met 5 januari 2014), gelukkig ook nog even tijd voor reflectie. Zij sluit af met een prachtig gedicht van Bernlef over Jan van Goyen terwijl we op de achtergrond muziek van Benjamin Britten horen. Vergeet niet nog naar de Meelfabriek te gaan voor de 12 Leidse moderne kunstenaars, dit weekend en komend weekend nog te zien. En tijdens de Kunstroute is ook te zien in Haagweg 4, de Gouden Tijden, waar vijf actuele Leidse kunstenaars reflecteren op werk van vijf Leidse meesters uit de Gouden eeuw. En stem volgende week weer af op Cultuur071 bij Sleutelstad 93.7 FM, 102.4 via de kabel en via de stream op www.sleutelstad.nl

Cultuur Nacht van Kunst en Kennis / Nacht van Ontdekkingen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×