Weg met dat woord! Omgekeerde woordenverkiezing 2013

Participatiesamenleving is onlangs door het Genootschap Onze Taal uitgeroepen tot het woord van 2013. Andere kanshebbers waren Pietitie, socialbesitas en selfie. Het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL), gevestigd in Leiden, pakt de woordenverkiezing dit jaar anders aan. en wil graag weten welk woord u absoluut niet terug wilt zien in 2014.

In 2013 verschenen er veel nieuwe woorden in het nieuws in Vlaanderen en Nederland. Zoals hittestress, comakijken en voorsteekpas. Maar ook woorden die we al langer kennen domineerden de krantenkoppen: plofkip bijvoorbeeld of troonswissel, recessie, diamantroof en graaicultuur. Het INL wil graag van u weten welk woord – dat veelvuldig de revue passeerde in 2013 – u niet meer tegen wilt komen in 2014.

Terugkijkend op 2013 is er de beschikking over een rijk arsenaal aan impopulaire woorden. Irriteert u zich bijvoorbeeld mateloos aan het woorden swag of yolo? Of doen de nieuwe woorden oernatuur of betuttelen bij u de haren te berge rijzen? Daar kan nu iets aan worden gedaan. De voorwaarde is dat het woord in 2013 veelvuldig de revue passeerde.

Tot en met woensdag 4 december kan men via de website van Instituut voor Nederlandse Lexicologie suggesties insturen voor woorden die mogen verdwijnen. Op basis daarvan wordt een shortlist samengesteld met de genomineerden. Vanaf 5 december kunnen die woorden weggestemd worden, tot de grote verliezer bekend wordt op de 13de van december.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×