Geen vuurwerkverbod in Leidse parken

6

De Partij voor de Dieren wist gisteren geen meerderheid te krijgen voor het voorstel om het afsteken van vuurwerk te verbieden in Leidse parken. Volgens fractievoorzitter Dick de Vos is de overlast enorm: “Mensen kunnen op oudejaarsdag nieteens hun hond uitlaten en vluchten soms zelfs naar de Veluwe”.

Audiofragment: Het vuurwerkverbod komt er niet. Onder meer door de tegenstem van D66. Daar wilde de Partij voor de Dieren nog wel even over doorpraten.

Burgemeester Lenferink hield de raadsleden voor dat een vuurwerkverbod niet veel zin heeft. Er is rond de jaarwisseling geen capaciteit om zo’n verbod te handhaven. Wel reageert de politie op klachten, maar dat is ook nu al zo.

Uiteindelijk stemden alleen de PvdD, GroenLinks, de ChristenUnie en de SP voor het voorstel om het vuurwerk in parken te verbieden. De PvdA twijfelde eerder nog, maar stemde toch tegen. Een verbod dat niet wordt gehandhaafd levert immers alleen schijnveiligheid op voor de dieren in de parken.

Delen

6 reacties

 1. Het wordt tijd dat de VN zich gaan bemoeien met onze vuurwerktraditie. Dat deden ze pas met onze Sinterklaastraditie, maar het aantal tegenstanders van vuurwerk is vele malen groter dan het aantal mensen dat zwarte piet racistisch vindt. En dan heb ik de dieren nog niet eens meegeteld!

 2. PvdD, GroenLinks, de ChristenUnie en de SP hebben gelijk. Rare argumentatie van Lenferink. Die komt neer op "we hebben onvoldoende capaciteit om misdaad te bestrijden, dus gaan we misdaad niet verbieden". Zo ken ik er nog wel een paar. Wat een slap gelöl van die man.
  De Nederlandse vuurwerktraditie is er een van onvolwassen cerebraal gehandicapten met terminale hersenverweking. Ze hebben dringend behoefte aan een goede dag- en nachtbesteding.

 3. Ilegaal,
  Ohh, in hoogmade is het al vier maanden te koop.
  selut,s bussen vol.
  zal de handel zich toch verplaatsen naar de dorpen?
  daar mogen we knallen van de wijkagent..
  wordt het toch nog een leuke oud en nieuw.

 4. Piet Pekelharing op

  Voor sommigen is Oud en Nieuw kennelijk alleen leuk als er keihard geknald wordt.

  ‘Zalig zijn de armen van geest, Want hunner is het Koninkrijk der Hemelen’ (Mattheüs 5, 3)

 5. Dat is niet logisch dat u als republikein refereert aan bijbelse teksten waarin koninkrijken worden genoemd.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline