Leiden zet leger in bij opsporen illegaal vuurwerk

2

De gemeente Leiden en de politie krijgen hulp van het leger om illegaal vuurwerk op te sporen. Op vijf plekken heeft de landmacht speciale richtmicrofoons geplaatst. Die kunnen kilometers ver exact detecteren waar vuurwerk precies is afgestoken. De meldingen verschijnen bij de politie op een Google Maps kaartje. Patrouilles kunnen dan direct ter plaatse gaan.

Audiofragment: Chris de Waard in gepsrek met burgemeester Lenferink, plaatsvervangend districtschef Albert van Eeden Petersman van de Eenheid Den Haag en majoor Henk te Kulve van de Koninklijke Landmacht over het experiment met het opsporen van illegaal vuurwerk.

Het systeem is van de Koninklijke Landmacht die zelf ook baat heeft bij het Leidse experiment. Majoor Henk te Kulve: “We zijn vooral benieuwd hoe het systeem zich houdt in een stedelijke omgeving, waar gebouwen voor reflecties kunnen zorgen.” Burgemeester Lenferink hoopt met de metingen niet alleen daders aan te houden, maar ook de plaatsen te kunnen vinden waar mensen illegaal vuurwerk opslaan, want ook dat levert gevaar op voor de omgeving.

Delen

2 reacties

  1. Inderdaad goed werk van deze mannen!

    Het is schandalig dat dit nodig is. In Een Vandaag was vandaag te zien dat het bij illegaal vuurwerk steeds vaker gaat om militaire explosieven. Levensgevaarlijk voor pakketdiensten en omwonenden. Dit heeft niets meer te maken met een gezellig oud-en-nieuw-feestje vieren. Uitbannen deze ellende en zwaar straffen!

    En een oproep aan de politiek: maak oudejaarsdag a.u.b. weer vuurwerkvrij. Veel mensen durven niet eens meer de straat op op 31 december.
    Vuurwerk om middernacht met de jaarwisseling is prima, maar daar moet het bij blijven. Groepjes jongelui lopen de hele dag met een rugzak vol knalvuurwerk dat ze aansteken en achteloos wegwerpen. Ze kijken vaak niet eens waar het terechtkomt. ’s Morgens om 10 uur mogen ze er al mee starten omdat ze anders te weinig tijd hebben om hun vuurwerk op te maken. Die flauwekul moet ook maar eens afgelopen zijn.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline