Van links naar rechts plaatsvervangend politiechef Albert van Eeden Petersman, majoor Henk te Kulve en de Leidse burgemeester Henri Lenferink. (Foto: Chris de Waard).

Leiden zet leger in bij opsporen illegaal vuurwerk

De gemeente Leiden en de politie krijgen hulp van het leger om illegaal vuurwerk op te sporen. Op vijf plekken heeft de landmacht speciale richtmicrofoons geplaatst. Die kunnen kilometers ver exact detecteren waar vuurwerk precies is afgestoken. De meldingen verschijnen bij de politie op een Google Maps kaartje. Patrouilles kunnen dan direct ter plaatse gaan.

Audiofragment: Chris de Waard in gepsrek met burgemeester Lenferink, plaatsvervangend districtschef Albert van Eeden Petersman van de Eenheid Den Haag en majoor Henk te Kulve van de Koninklijke Landmacht over het experiment met het opsporen van illegaal vuurwerk.

Het systeem is van de Koninklijke Landmacht die zelf ook baat heeft bij het Leidse experiment. Majoor Henk te Kulve: “We zijn vooral benieuwd hoe het systeem zich houdt in een stedelijke omgeving, waar gebouwen voor reflecties kunnen zorgen.” Burgemeester Lenferink hoopt met de metingen niet alleen daders aan te houden, maar ook de plaatsen te kunnen vinden waar mensen illegaal vuurwerk opslaan, want ook dat levert gevaar op voor de omgeving.

Advertentie

Leiden Vuurwerkverbod


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×