Win een vuurwerkpakket bij Sleutelstad 93.7 FM

38

Sleutelstad 93.7 FM sluit het jaar af met een klapper. Vanavond worden er tussen 18.00 en 23.00 uur maar liefst tien vuurwerkpakketten uitgedeeld tijdens de gezellige eindejaarsuitzending die wordt verzorgd door een hele groep Sleutelstad-medewerkers. Bij het horen van het geluid van een vuurpijl kan er gebeld worden naar de studio op 071-5235908.

De eerste beller wint een vuurwerkpakket ter waarde van 35 euro. De vuurwerkpakketten worden aangeboden door Deco Kadoshop Sandy. De vuurwerkpakketten kunnen op 30 en 31 december worden afgehaald bij Deco Kadoshop Sandy aan het Levendaal 27 in Leiden.

Verder zal Sleutelstad Radio vanavond ook terugblikken op 2013. Zo komen de makers van het kinderprogramma Bengels met een Showbizzjaaroverzicht. Verder zal er worden teruggeblikt op het politieke jaar, wordt het lokale nieuws nog even onder de loep genomen en wordt er een teruggekeken op het nationale en internationale nieuws van 2013.

Delen

38 reacties

 1. Knallende aktie van Sleutelstad.
  De oogartsen in Nederland waarschuwen in Europees verband voor de blindmakende gevaren van particulier afsteken van vuurwerk.
  Wellicht kan Sleutelstad.FM ook wat storten in een soort fonds om de kosten van het Eigen risico voor de oogschadeslachtoffers op te vangen.

 2. @hagedoorn, zuurpruim. Leuke actie van Sleutelstad. Consumentenvuurwerk is veilig in gebruik de voorschriften worden gevolgd. Onverantwoord gedrag bij autorijden leidt zelfs tot dodelijke ongelukken. Ook maar afschaffen? De trauma-artsen waarschuwen wereldwijd voor het gevaar van autorijden.

 3. Ze doen niet mee met de populaire elitaire afkeer tegenover de ‘volkse en primitieve’ vuurwerktraditie en gelijk krijgen ze een lading kritiek van deze bezoekers van de site.

 4. @Leidenaar Autorijden is vaak nodig. Vuurwerk is hobby.
  Kent u trouwens de uitdrukking Two wrongs don, t make one right?
  Raar dat sp en pvda niet voor vuurwerk verbod zijn.
  De arbeidsomstandigheden in de vuurwerk fabrieken in china en India zijn erbarmelijk en leiden elk jaar weer tot doden en gewonden.

 5. Autorijden is vaak nodig.Vuurwerk is hobby.
  @Leidenaar ken je trouwens de uitdrukking ‘Two wrongs dont make one right’?
  Gedenk ook de vele mensen in India en China die gewond raken of sterven door de erbarmelijke arbeidsomstandigheden in de vuurwerk industrie. In dit verband onbegrijpelijk dat Pvda en Sp geen vuurwerkverbod willen.

 6. Ik hoop dat het een mooi sierpakket is wat zij verloten!!
  Die geitenwollensokken vreters die hier op tegen zijn moeten lekker in Lapland gaan wonen zodat ze een rustig stekje hebben en geen last hebben van alle traditionele zaken die Nederland rijk is. Daarnaast is het de verantwoordelijkheid van de gebruiker om te zorgen voor voldoende bescherming en veiligheid, dat is persoonlijke verantwoordelijkheid lijkt mij!

 7. Onze regering spoort ons aan om deel te nemen aan een participatie samenleving!!, deze decennia oude traditie is een onderdeel van onze samenleving en dient niet een, twee, drie, in de vuilnisbak te verdwijnen. Dit is een GEZAMELIJK vuurwerk feest wat in stand moet blijven.
  Natuurlijk blijf je volledig zelf verantwoordelijk wat en hoe je het organiseert en doet.

 8. @vangodlos.
  Met dezelfde argumenten wordt in de VS het bezit van particulier wapenbezit verdedigd. Ben je daar ook voor dan?

 9. @vangodlos:
  Tradities kunnen wel 1,2,3, pardoes in de prullenbak.
  Denk aan de schandpaal, openbare terechtstelling, een oud Hollandsche molen met rieten bedakking bouwen, eieregooien, ganstrekken, dwergwerpen, het kapsel van de koning, noem maar op.
  De vraag is of Sleutelstad met deze prijsjes niet de objectiviteit verlaat in de vuurwerkdiscussie. Zou jij je kunnen voorstellen dat Sleutelstad zich positief uitlaat over de doodstraf ?

 10. Veel mensen, vooal ouderen durven door het vuurwerk dagen niet de straat op dus is juist slecht voor de participatiesamenleving.
  Bovendien stoten we met vuurwerk 5% van de jaarlijkse fijnstof uit, waardoor mensen eerder doodgaan.

 11. @ Dick Vos, ja daar ben ik voor beste Dick!! er is niets mis met het recht op zelfbescherming, en voor dhr. Hagedoorn die discussie hebben we al genoeg gevoerd met het verhaal van 5 december. U beticht dit station nu van subjectiviteit in hun handelen waarom discussieert u dan op dit forum?

 12. Vuurwerk is toch iets voor mensen wier schedel met zaagsel, stront of modder is gevuld?

 13. De oliebol die dit jaar het slechtst scoort in test van het AD (151e plek, een nul), komt van Gebakkraam Jan Overdevest in Leiden. Geen eetbare oliebollen dus op de 31e in Leiden, dan maar gefrustreerd meer gaan knallen?

 14. Naast de oliebollen ook in het AD:

  Zeker 19 burgemeesters zijn de vuurwerkoverlast in hun gemeente zo beu, dat ze een landelijk vuurwerkverbod niet afwachten, maar zelf knalvrije zones instellen. Vooral bij scholen, winkels en ziekenhuizen grijpen burgemeesters in.

  In hartje Vlaardingen zijn ze helemaal klaar met de vuurwerkvandalen die ondernemers en winkelend publiek ‘terroriseren’ in de aanloop naar oud en nieuw. Ze gooien rotjes of vuurpijlen naar argeloze passanten en zelfs de winkel in.
  De ondernemers stelden zelf al extra beveiligers aan om de etters te verjagen, maar dat werkte afgelopen jaren alleen op dagen dat er officieel geen vuurwerk mag worden afgestoken. ‘Op oudjaarsdag konden ze hun gang gaan omdat dit wettelijk mag vanaf 10 uur ’s ochtends’, zegt voorzitter Ronald Huiskens van het Stadshart in Vlaardingen.

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3568930/2013/12/28/Burgemeesters-grijpen-in-tegen-vuurwerkoverlast.dhtml

 15. @vangodlos: Er is niets meer over van uw traditionele Gezamenlijkheid. Als het aan u ligt, mag 2/3 van de bevolking in Lapland gaan wonen.

 16. Een vuurwerkvrije zone is mooi, maar het is eigenlijk de omgekeerde wereld.
  Een totaalverbod zou het mooiste zijn, maar als dat niet kan wijs dan liever gedoogzones aan als enige plekken waar vuurwerk wel mag. Het liefst een eind uit de buurt van woonwijken, winkelcentra en parken, b.v. verlaten industrieterreinen of parkeerplaatsen.

  Het is te absurd voor woorden dat je niet eens rustig in je eigen huiskamer je TV of radio kan luisteren door die klereherrie van het vuurwerk en dat het onveilig is om naar het buurtwinkelcentrum te lopen.

 17. Ik zeg dus ja tegen een vuurwerkverbod.

  Helaas zijn de gevestigde belangen sterk, dus de strijd is taai. En het verbod zal de eerste jaren moeilijk te handhaven zijn en een halve generatie duren voor we er helemaal van verlost zijn. Maar daarna weten we niet meer beter en vragen we ons af hoe we consumentenvuurwerk ooit konden toestaan.

  Roken in het openbaar is uiteindelijk ook taboe verklaard. Dat was in de jaren 70 en 80 ondenkbaar.

 18. Het is momenteel stil in onze tuinen en buurten. De twitterende kwetterende vogels zijn op voorhand voorgevoel al gevlucht naar buiten de stadsmuren. Vermoedelijk zijn het de onervaren geborenen van 2013 die de collectieve knalrazernij op 1-1-14 om 00.02 niet kennen en zich dan doodgeschokken in het oogdonker te pletter vliegen.
  Jammer dat meldpunt Groenlinks slechts oog heeft voor bloederige handvleesschade en oogblindheid.
  Alleen de Partij voor de Dieren heeft keer op keer op de dodelijke ellende voor onze gevederde medeschepselen gewezen.

 19. Dat is niet waar, F, Hagedoorn. Op het formulier staan verscheidene vormen van vuurwerkoverlast, waaronder "gevaarlijke of stressvolle situatie voor dieren". Ook kan onder "Opmerkingen" het een en ander gemeld worden.

  http://vuurwerkoverlast.nl/formulier

  De teller staat inmiddels op 45.007 meldingen van vuurwerkoverlast (30 december 16:45).

 20. @Maarten071: los van de vele meldingen is opvallend hoeveel kinderen oogletsel hebben opgelopen: 9 kinderen onder de 12 en 20 slachtoffers tussen de 12 en de 18.
  de slachtoffers waren meestal omstanders, die zelf geen vuurwerk afstaken.
  40 mensen raakten het zicht in één oog kwijt.
  één man (51) is om het leven gekomen.

  Dit is wat sommige mensen dus als een ‘volkstraditie’ omschrijven (terwijl die ‘traditie’ nog geen 60 jaar oud is en zeer zeker niet in Nederland is ontstaan.).

  Siervuurwerk: prima, maar niet zo zwaar dat je er ongelukken mee kunt veroorzaken. Het vuurwerkgebruik is stevig uit de hand gelopen. Voor een wapen heb je terecht een wapenvergunning nodig, maar hier lopen idioten met vuurwerk rond met de kracht van 20 handgranaten.

  Als er overal elders ter wereld op centrale punten vuurwerkshows kunnen worden georganiseerd, moet dat ook in Nederland mogelijk zijn.
  Het gebeurt al jaren i.h.k.v. de 3 oktoberviering, dus ik vraag me af waarom er op dit forum mensen beweren dat zoiets niet kan.
  Vroeger genoot ik van vuurwerk, maar ik vind het te gevaarlijk geworden om a) nog zelf af te steken en b) ik kan er ook niet echt meer van genieten als er in 10 minuten tijd drie keer brandweerauto’s voorbij racen.
  Vuurwerk is als Russisch roulette geworden. Verbieden en liefst zo snel mogelijk.
  Gelukkig denkt 64% van de bevolking daar hetzelfde over.

 21. F. Hagedoorn op

  @eric vrtg:
  mooi gezegd.
  Tja het is natuurlijk oogappels met peren vergelijken, maar je vraagt je in alle redelijkheid en billijkhied af waar de hysterici, zoals Haagse Henk Bres, die pedofielen het liefst willen radbraken of naar Mars willen schieten, nu blijven met hun kinderliefde.

 22. @eric vtg
  V Opstelten (vvd) heeft probleem van verwonde omstanders opgelost:gewoon niet naar buiten gaan! Idem voor slachtoffers van verkrachting en geweld.

 23. René Dentener op

  In de tv-uitzending van KRO Reporter van gisteren viel te zien dat wat wordt verstaan onder legaal vuurwerk in de praktijk nogal een rekbaar begrip is. In deze sector wordt de kwaliteit van het vuurwerk over het algemeen slechts door zelfregulering (de importeurs zelf) gecontroleerd. Zo wordt bijvoorbeeld vuurwerk ter keuring bij een TÜV keuringsinstituut in Hongarije aangeboden. Volgens de voormalig officier van justitie in Nederland belast met het Vuurwerkbesluit en aanverwante wetgeving op zich niets mis mee, ware het niet dat er vervolgens geen toezicht meer plaatsvindt in het proces daarna in de distributieketen.

  Ook de EU laat het in deze afweten. De bemoeienis die vanuit Brussel de afgelopen jaren heeft plaats gevonden had in hoofdzaak betrekking op een Europese Richtlijn die slechts handelsbelemmeringen wegnam tussen de Europese lidstaten en niet zo zeer op controlemechanismen aangaande de kwaliteit en veiligheid van het verkochte vuurwerk. In het licht van deze feiten is het nog maar zeer de vraag of je als gemeente Leiden (burgemeester Lenferink) je rol moet beperken tot een gemeentelijk voorlichtingsbeleid gericht op verantwoord gebruik van legaal vuurwerk. Een in het programma KRO Reporter constateerde trouwens dat "80 procent van de slachtoffers die door een oogarts worden gezien rond de jaarwisseling de lichamelijke schade heeft opgelopen door legaal vuurwerk. Het is een intellectuele ‘faux pas’ om te denken dat vuurwerkslachtoffers voorkomen kunnen worden door het gebruik van legaal vuurwerk".

  Ik deel de mening van eric vtg en anderen. Een algeheel verbod op consumentenvuurwerk en slechts nog vuurwerkshows op centrale plekken in de stad die door (pyro)specialisten verzorgd worden.

 24. Piet Pekelharing op

  Volledig mee eens, heer Dentener, het wordt hoog tijd dat de EU eindelijk eens strenge veiligheidseisen voor consumentenvuurwerk opstelt en het toezicht en naleving van deze regels organiseert.

 25. Piet Pekelharing op

  Uit het persbericht van de KNGF omtrent geleidehonden en vuurwerk:

  "De knallen van hedendaags vuurwerk zijn echter zo ontzettend krachtig dat je honden maar beperkt kunt trainen om daar niet van te schrikken. Wij mogen vanwege de wettelijke geluidsnormen niet eens vergelijkbare knallen produceren voor trainingsdoeleinden!"

  http://www.geleidehond.nl/nieuws/2013/geleidehonden-en-vuurwerk/

  Hieruit blijkt dat de knallen op straat de wettelijke geluidsnormen overschrijden.

Je bent nu offline