Op deze impressie is te zien hoe Naturalis er ongeveer uitziet als het vernieuwde museum in 2017 de deuren opent. In 2016 zal het museum wegens de verbouwing een tijd lang gesloten zijn. Na de verbouwing is het gebouw zo'n 10.000 m2 groter dan nu.

Naturalis trekt recordaantal bezoekers

Naturalis sluit 2013 af met een recordaantal van circa 307.500 bezoekers. Dat is het hoogste aantal sinds de opening van het museum in 1998 en bijna 54.000 meer dan in 2012. Ook het aantal schoolbezoeken bereikte met rond de 55.000 een recordhoogte. Niet alleen de vaste collectie trok veel publiek, ook de vele verschillende evenementen werden drukbezocht. Naturalis was veel in het nieuws met uiteenlopende wetenschappelijke onderwerpen.

Hoogtepunt van het jaar was de vondst van T. rex in de VS. Naturalis mist in de huidige presentatie een vleesetende dinosauriër en wil in het nieuwe museum dat in 2017 de deuren moet openen een volledige collectie dino’s laten zien. In augustus werd in Montana (VS) een veelbelovend skelet van T. rex gevonden door het expeditie-team. Tijdens de Dinodagen kon het publiek in het museum de expedities live volgen. Met de onthulling van een replica van T. rex Stan op het centraal Station in Leiden is in november een grootscheepse crowdfundingactie van start gegaan om het benodigde aankoopbedrag bij elkaar te krijgen.

De nieuwe presentatie ‘Freeks Favorieten’, een toer langs 50 favoriete objecten van bioloog Freek Vonk, die in juni is geopend, trekt veel bezoek. Ook de samenwerking met het CPNB in het kader van de Nederland Leest campagne waarin Erik en het Klein Insectenboek centraal stond, had veel succes.

Tenslotte trok ook de wolf die in juni in Luttelgeest werd gevonden veel aandacht. Naturalis was betrokken bij het onderzoek door de soort vast te stellen. Tijdens de Kerstvakantie wordt de wolf in Naturalis voor het publiek geprepareerd.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×