Naturalis trekt recordaantal bezoekers

2

Naturalis sluit 2013 af met een recordaantal van circa 307.500 bezoekers. Dat is het hoogste aantal sinds de opening van het museum in 1998 en bijna 54.000 meer dan in 2012. Ook het aantal schoolbezoeken bereikte met rond de 55.000 een recordhoogte. Niet alleen de vaste collectie trok veel publiek, ook de vele verschillende evenementen werden drukbezocht. Naturalis was veel in het nieuws met uiteenlopende wetenschappelijke onderwerpen.

Hoogtepunt van het jaar was de vondst van T. rex in de VS. Naturalis mist in de huidige presentatie een vleesetende dinosauriër en wil in het nieuwe museum dat in 2017 de deuren moet openen een volledige collectie dino’s laten zien. In augustus werd in Montana (VS) een veelbelovend skelet van T. rex gevonden door het expeditie-team. Tijdens de Dinodagen kon het publiek in het museum de expedities live volgen. Met de onthulling van een replica van T. rex Stan op het centraal Station in Leiden is in november een grootscheepse crowdfundingactie van start gegaan om het benodigde aankoopbedrag bij elkaar te krijgen.

De nieuwe presentatie ‘Freeks Favorieten’, een toer langs 50 favoriete objecten van bioloog Freek Vonk, die in juni is geopend, trekt veel bezoek. Ook de samenwerking met het CPNB in het kader van de Nederland Leest campagne waarin Erik en het Klein Insectenboek centraal stond, had veel succes.

Tenslotte trok ook de wolf die in juni in Luttelgeest werd gevonden veel aandacht. Naturalis was betrokken bij het onderzoek door de soort vast te stellen. Tijdens de Kerstvakantie wordt de wolf in Naturalis voor het publiek geprepareerd.

Delen

2 reacties

  1. Johan Volkers op

    Mooi dat het museum uitgebreid wordt. Jammer dat men niet meteen zag dat het museum te klein was.
    Gelukkig heeft Leiden nog meer mooie musea om de tijdelijke sluiting van Naturalis op te vangen. Hopelijk geen Amsterdamse toestanden.

  2. Hoe konden de opdrachtgevers dan weten dat het gebouw nu veel te klein is? Het huidige zeker niet kleine gebouw werd in 1998 officieel geopend; het ontwerp is dus nog ouder.
    In 2010 fuseerden het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, het Zoölogisch Museum (Amsterdam) en de beide vestigingen van het Nationaal Herbarium Nederland (Leiden, Wageningen) tot het Nederlands Centrum voor Biodiversiteit (NCB) Naturalis in Leiden. De collecties, laboratoria enz. en het personeel moesten toen worden samengebracht in Leiden. Voor het NCB is het gebouw van Naturalis echter te klein en dus moet het worden uitgebreid. Daarnaast is er het pand aan de Raamsteeg, waarin zich nog steeds een deel van de collectie bevindt voor zover ik weet.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline